По време на Първия международен медицински конгрес във Варна, организиран от Югоизточноевропейския медицински форум Миланов коментира, че философията на реформата е много проста - да бъде въведено качествено медицинско обслужване.

С реформата ще се знае всяко здравно заведение на каква категория отговоря. Болниците ще бъдат разделени в три категории като най-високата ще е трета. Категоризацията ще зависи от наличните специалисти и апаратура в здравното заведение. Критериите за нея ще бъдат зададени от различните научни медицински дружества, обясни Иван Миланов, цитиран от БТА.
Той обяви идеята цената на клиничната пътека да се коригира с коефициент за болниците по-високи категории. Ако цената на една пътека е единица, за болниците втора и трета категория тя ще е единица плюс някакъв коефициент, обясни Миланов, като отново уточни, че това е само идея.

Да бъде направен и воден максимално точно регистър на лекарите по специалности, възраст и райони, за да стане ясно има ли недостиг и от кои специалисти. Това предложи на форума председателят на Българската национална академия по медицина проф. Владимир Овчаров.

Според Овчаров регистърът е нужен, за да има ясна представа с какъв брой лекари и по какви специалности разполага страната ни. По думите му отсега в България има проблеми с някои специалности. Професорът посочи, че в страната има само 126 патоанатоми, малко са и анестезиолозите. Голям брой български лекари са заминали в чужбина, като според проф. Овчаров причина затова е добрата им подготовка и по-високите заплати, които получават там.

Професорът смята, че регистърът трябва да се води на две места - в Българския лекарски съюз и в Министерството на здравеопазването.

Създаването на единен регистър на медицинските специалисти в страната е заложено в промените в Закона за народното здраве. От миналата седмица депутатите започнаха разглеждането на промените. Сега Българският лекарски съюз води регистър на всички практикуващи лекари в страната, но без подробни данни.