Отправяйки най-изразителното си предупреждение от избухването на кризата, американския министър на финансите Тимъти Гайтнър заяви, че е време Европейската централна банка (ЕЦБ) да се намери и да поеме централната роля в овладяване на кризисните процеси.

"Опасността от каскаден дефолт, банкови фалити и катастрофален риск, трябва да бъде свалена от дневния ред, тъй като в противен случай ще подкопае всички други усилия в Европа и света", отбеляза Гайтнър пред Международния валутен фонд (МВФ). Предупреждението на Гайтнър бе повторено от Чжоу Сяочуан, гуверньорът на централната банка на Китай, който обаче допълни завоалирано, че страните с голям дефицит като САЩ също трябва да действат отговорно. "Кризата със суверенните дългове трябва да бъде решена бързо, за да се укрепи доверието на пазарите. Необходими са и твърди и убедителни мерки за бюджетна консолидация в съответните икономики, за да се намали напрежението върху суверенния дълг", каза Чжоу пред МВФ.

Под натиска на скептично настроените пазари световните икономически сили днес се опитаха да очертаят пътища, които да не допуснат дълговата криза да излезе извън контрол, отбелязва Асошиейтед прес.

Опасенията за финансовите проблеми на еврозоната привлякоха вниманието на участниците в заседанията на МВФ и Световната банка, които провеждат редовните си срещи в Ню Йорк. Диалог между глухи се водеше днес между държавите членки на МВФ, призовани да определят "обща диагноза" на икономическата и финансовата криза, която разтърсва планетата и особено Запада, отбелязва Франс прес.

Между европейците, които твърдят, че имат добра стратегия срещу тяхната дългова криза, американците, които пък искат да не правят нищо повече, и Бразилия, която упрекна и едните, и другите, че не се справят достатъчно добре с проблемите, консенсусът бе слаб, допълва АФП.