Специалният полет на авиокомпания „Россия” е организиран от Ростуризъм и от комитета по туризъм на правителството на Санкт Петербург, след като бяха отменени полетите на авиокомпания „България Ер”.

„Това е специално организиран полет по решение на правителството на Санкт Петербург. От руските туристи няма да бъдат искани никакви пари”, заяви говорителят на Ростуризъм Олег Мосеев.
Все още около 200 руски туристи остават в Бургас и Варна. През миналата седмица заради финансовия спор между българския авиопревозвач „България Ер” и туроператора „Алма тур” бяха отменени полети за Москва и Санкт Петербург. В резултат на това в страната се оказаха блокирани стотици руски граждани, съобщи "Фокус".

Междувременно секретарят на политическия съвет на регионалния клон на партията „Единна Русия” Вадим Тюлпанов съобщи, че регионалният клон на партията е дал 1,6 милиона рубли от партийния фонд за наемането на самолета.

По-рано днес ръководителят на Федералната агенция по туризъм Александър Радиков коментира, че Ростуризъм намира за необходимо да се обърне с жалба към надзорните органи на Европейския съюз във връзка с действията на националния превозвач на България - авиокомпанията "България ер", отказваща да превози руски туристи.

Все още няма яснота дали има напредък в преговорите между „Алма Тур” и „България Еър” и е възможно на 26 септември, когато е планиран следващият полет за Санкт Петербург за група от 180 руски туристи, отново да има напрежение.