Антоанета Димитрова беше убита на пешеходна пътека през януари 2014 година.

През май 2016 година втората инстанция потвърди наложеното наказание от три години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Апелативният съд увеличи размера на присъдените обезщетения за претърпени неимуществени вреди на гражданските ищци от 80 000 на по 150 000 лева, както и размера на присъдената държавна такса от 6400 лева на 12 000 лева.

Сега и ВКС потвърждава присъдата, като решението е окончателно.

Фаталният инцидент става на 18,40 часа на 5 януари 2014 година, на ул. „Д. Димов“, срещу бл.37 в к-с „Зорница“ в Бургас. При управление на лек автомобил Щерев не намалил скоростта и не спрял преди пешеходната пътека, за да пропусне пресичащата по нея ученичка, допуснал катастрофа и по непредпазливост й причинил тежка черепно-мозъчна травма, която довела до смъртта й, пише в обвинителния акт.

Според петорната автотехническа експертиза, преди да тръгне по пешеходната пътека, Антоанета е била на неосветено място и Щерев е нямал обективна възможност да я види. При неосветено изходно място на пешеходеца водачът е имал техническата възможност да възприеме пострадалата на не по-малко от 40 м при опасна зона за спиране 36 метра.

В този смисъл Антоанета не е попадала в опасната зона за спиране на колата. Подсъдимият е можел да спре и да предотврати произшествието, тъй като скоростта, с която е управлявал автомобила – около 48 км/час, е била по-ниска от скоростта, при която водачът е можел да спре в зоната на реалната си видимост на къси светлини - 51 км/час.

Следователно той е имал техническата възможност да види пешеходката и да стори необходимото, за да предотврати удара. Като не е направил това, Щерев е проявил престъпна небрежност, разсеяност и невнимание на пътя, което е струвало живота на едно 18-годишно момиче, мотивира се съдът.

Безспорно установено по делото обаче е неговото желание и готовност да помогне за лечението на пострадалата. Ани умира ден след катастрофата.

Тогава Атанас Щерев казва пред медии:

"Не съм убил Ани на пешеходната пътека, а на около 10 метра след нея! Движех се с не повече от 40-45 км/ч. Не съм разговарял по телефона и сам настоях да се вземе разпечатка на номера ми. Алкохол не употребявам, дрегерът показа на място 0. Съжалявам не по-малко от близките й за загубата. Не съм избягал, не се укривам. Дълбоко скърбя заедно с бащата Георги Димитров, който е дългогодишен професионален шофьор, познавам го и съм убеден, че разбира каква е била фактическата обстановка”.