Сигналът за пожара в автобус „Отойол”, собственост на старозагорска фирма, е получен в 16.54 часа. Пътниците веднага са били евакуирани и никой от тях не е пострадал.

Те са откарани до близката бензиностанция на безопасно място с бусове, осигурени от ОДМВР-Пловдив, откъдето друг автобус, осигурен от старозагорската фирма, е взел пътниците.

По първоначални данни спирачките на превозното средство отказали и шофьорът опитал да спре в аварийната лента. Запалили се първо задните гуми, след което огънят обхванал целия автобус. Всички пътници са слезли веднага след като водачът спрял в аварийната лента. Автобусът е изгорял напълно.

Пътниците, които били на организирана екскурзия, са предимно възрастни хора. Взетата проба за алкохол от шофьора е показала, че той не е употребил алкохол. Предстои да бъде направена техническа експертиза на автобуса.

На мястото на инцидента са били и служители от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”-Пловдив, пътни полицаи и колегите им от сектор „Престъпления по пътищата”.
Движението на автомобили по магистралата е нормално.

Преди година при катастрофа на автобус на магистрала "Тракия" загинаха девет души.
8 души бяха убити на място, а 10 бяха ранени, след като автобус на фирма "Ентуртранс", пътуващ по линията София - Бургас, се преобърна в движение на магистрала "Тракия" и се самозапали. 50 дни по-късно в пловдивска болница почина и деветата жертва на катастрофата - 46-годишната Албена Самуилова.

В началото на май румънски автобус, пътуващ транзитно през България, изгоря край село Баня близо до Обзор. При инцидента нямаше пострадали.