8 души бяха убити на място, а 10 бяха ранени, след като автобус на фирма "Ентуртранс", пътуващ по линията София - Бургас, се преобърна в движение на магистрала "Тракия" и се самозапали. 50 дни по-късно в пловдивска болница почина и деветата жертва на катастрофата - 46-годишната Албена Самуилова.

Пред съда са повдигнати обвинения срещу собственика и управител на "Ентуртранс" Ениз Ченгел и Николай Тончев - ръководител група "Транспорт" към фирмата, предаде БГНЕС. Двамата са обвинени за причиняване на смъртта на повече от едно лице и за немарливо изпълнение на задълженията им.
На двамата е повдигнато и обвинение за причиняване на средни телесни повреди на единадесет лица.
За тези престъпления законът предвижда наказания съответно от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Шофьорът на автобуса Светослав Димитров пък е обвинен за нарушаване на правилата за движение, с което по непредпазливост е причинил смърт на повече от едно лице – на девет души и телесни повреди на повече от едно лице – на единадесет лица. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години и лишаване от право да се управлява моторно превозно средство.

След катастрофата трактористът Стефан Стойчев от Стара Загора беше удостоен за Мъж на годината, защото спаси хора от горящия автобус.
38-годишният Васко Ристевски от Македония, който също се, притече на помощ на пострадалите при автобусната катастрофа, беше възнаграден с българско гражданство.