Засега няма доказателства катастрофата, в която загинаха 66 души, да е свързана с тероризъм, уточнява агенцията, цитирана от БТА.

Падналият в Средиземно море «Еърбъс» А320 излетя на 19 май от парижкото летище Руаси – «Шарл дьо Гол», а 15 от загиналите са французи. Затова случаят е от компетентността и на френските власти.

Действията на прокуратурата са започнали вчера като разследване на катастрофа, а не на тероризъм, е съобщила говорителката на ведомството Аниес Тибо-Льокюивър.

Тя е казала, че властите изобщо не поддържат тезата за умишлено сваляне на самолета. Решението да започне следствие се базира на събраните до момента доказателства, допълни тя без да навлиза в подробности.

Малко по-късно ДПА предаде, че френски експерти са възстановили данните за полета на египетския самолет, след като отстраниха повредите от черната кутия. Агенцията се позовава на египетските следователи.

Специалисти от френското Бюро за разследване на самолетни катастрофи ще се опитат днес и утре да поправят и втората черна кутия, която съдържа записи на разговорите в пилотската кабина.

Двете черни кутии бяха издирени от френски кораби. След трудното им изваждането им се оказа, че са много повредени.

Устройствата бяха пренесени вчера в Париж от египетската столица. Те ще бъдат изпратени обратно в лаборатория в Кайро за анализ на данните, щом приключи ремонтирането им.

Причината за нещастието с полета на «Иджипт еър» MS 804 от Париж за Кайро на 19 май остава неизвестна. Пилотите не са изпращали съобщение за авария или бедствие, никой не е поел и отговорност за атентат против «Еърбъс»-а.