На 18 декември около 18.50 ч. 70-годишният Никола Лазаров пресичал ул. "Пловдивска" в Пазарджик, когато бил блъснат от автомобил "Хамър", управляван от 27-годишния Иван Янакиев. Според очевидци, водачът е карал с над 100 км/ч. Възрастният мъж бил влачен около сто метра от мощния джип и загинал на място.

С каква скорост трябва да кара човек, за да носи едър мъж над 100 метра. И да го пречупи отвсякъде, да е пребит, пречукан и натрошен. Нищо здраво няма. Даже не може ковчегът да бъде отворен“, разказа пред bTV Еленко Лазаров, син на прегазения мъж.

Шофьорът е задържан за 24 часа, направена му е проба за алкохол, която е отрицателна. Оказва се обаче, че Иван Янакиев е рецидивист на пътя. Младият мъж е санкциониран многократно заради различни нарушения, като шофиране под въздействието на наркотици, без книжка и с висока скорост. Според свидетели, той често демонстративно форсирал мощния си джип в малките вътрешно-квартални улици в Пазарджик.

Ден след смъртта на Никола Лазаров обаче, шофьорът е пуснат на свобода. Освобождаването му предизвика гнева на близките на загиналия, които призоваха гражданите на Пазарджик да подкрепят протеста им пред Съдебната палата утре от 14.30 часа.

Днес по обяд Иван Янакиев бе задържан отново, като Окръжната прокуратура в Пазарджик му повдигна обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост. Мъжът ще остане в ареста за 72 часа.

Говорителят на Окръжната прокуратура Димитрия Ганчева призова очевидците на инцидента да се обърнат за показания към полицията, предаде БНР.

По думите на прокурор Ганчева, държавното обвинение продължава активните процесуално-следствени действия за установяване механизма и начина на извършване на катастрофата. Назначена е комплексна съдебно-медицинска и автотехническа експертиза.

Еленко Лазаров обаче е категоричен, че ще търси справедливост докрай.

"При условие, че този човек е хващан с наркотици, отнемана му е книжката нееднократно, хващан е да кара без книжка, е пуснат от ареста. С това можете да си направите извода, в каква държава живеем. Убиват се дечица, убиват се всякакви хора на пешеходни пътеки, даже и на тротоарите, и на спирките. Утре ще отидем пред съда на мирен протест за безнаказаността в нашата държава", допълни синът на загиналия пазарджиклия.