Полицаят е от сектор „Престъпления по пътищата“ и е работел по случай на катастрофа между автомобил и камион с материални щети на 114-ия км от магистралата в посока Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Докато колегата му попълвал документи в патрулния автомобил, той правел оглед на произшествието, когато е пометен от преминаващ ТИР. Униформеният е загинал на място.

Тежкотоварният камион, който е блъснал полицая, е с турска регистрация. Инцидентът е станал около 4 часа.

На мястото е извършен оглед и е образувано досъдебно производство срещу шофьора на камиона. Алкохолната му проба с дрегер е отрицателна. Взета му е кръвна проба.

Движението временно беше ограничено и се осъществяваше по обходен маршрут през пътен възел "Цалапица". Около 7 ч. трафикът беше възстановен.

Загиналият полицай се казва Николай Треновски. Той е семеен с две деца, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Христо Разсолков, цитиран "24 часа".

По думите му, колегата на Треновски е в шок. Потресени от случилото се са и служителите от "Магистрална полиция", където загиналият полицай е работил от години.

Окръжната прокуратура в Пловдив поема разследването на пътното произшествие, съобщиха по-късно от държавното обвинение.

"Разпитват се свидетели, назначени са съдебно-медицинска и автотехническа експертизи, като последната следва да даде заключение за причината за настъпване на произшествието", съобщи прокурор Галина Андреева-Минчева.

Уточнено е, че водачът на камиона е турският гражданин Мустафа Остюрк, който е на 58 години. Той е задържан за срок до 24 часа.

Извършена му е проба за алкохол, която е отрицателна.