От партията на Бойко Борисов мотивират искането си с това, че е извършена недопустима агитация в деня за размисъл и в деня на вота, както и с участие в публичната част на кампанията на социологически агенции, трайно обвързани с определена партия.

Според ГЕРБ изнасяните от тези агенции данни са довели до промяна на обществено-политическите нагласи за гласуване.

Бившите управляващи твърдят още, че гласуването в чужбина е извършено в противоречие с правилата от Изборния кодекс, както и че при водене на регистъра на жалбите в ЦИК не са спазени нормативните изисквания.

Вносителите смятат, че е извършено и купуване на гласове в изборния процес в редица райони и избирателни секции.

По делото са приложени три тома доказателства за претендираните нарушения. От ГЕРБ са поискали разглеждането му да стане в открито заседание, предаде БТА.

КС е изискал от ЦИК да предостави резултатите от проверка на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството на избирателните списъци от вота в Турция.

Конституционните съдии обаче са оставили без уважение искането да бъдат изискани от Върховната касационна прокуратура материалите по образуваното досъдебно производство, предмет на което е случаят с намерените бюлетини в печатницата в Костинброд.

Съдът е оставил без уважение и искането за разглеждането на делото в открито заседание.

Като заинтересовани страни по делото са конституирани Народното събрание, президентът, Министерският съвет, вътрешният министър, министрите на външните работи, на правосъдието и на регионалното развитие и благоустройството, Върховният административен съд, главният прокурор, омбудсманът и ЦИК.

Същото важи и за Фондация "Прозрачност без граници", Гражданска инициатива за свободни и демократични избори, Национална асоциация "Българско сдружение за честни избори и граждански права", Фондация "Младежка толерантност", Института за социална интеграция, Института за развитие на публичната среда, Българския хелзинкски комитет.