Това съобщи "Ройтерс“, цитирайки военен американски служител.

Министърът на отбраната Николай Ненчев разпореди пълна проверка на съобщението.

Един американец загина, още двама - американец и канадец, бяха ранени при взрив на неизправен снаряд за гранатомет по време на учебна стрелба. Двама българи също са ранени след експлозията, припомня Ройтерс.

Според представител на американската армия, който е запазил анонимност, изпълнителите на САЩ готвят сделка за закупуване оръжия. Те ще им помогнат в усилията си да обучват умерени бойци, които да се борят срещу "Ислямска държава“.

Източникът твърди, че българските гранатомети са били избрани заради високото им качество.

Говорителят на Министерството на отбраната е заявил пред Ройтерс, че не знае нищо за тази информация и не може да коментира.

В материала е цитиран и министърът на икономиката Божидар Лукарски, който обяви, че полигонът, където стана инцидентът, е бил нает от българската частна оръжейна компания "Алгънс”, предаде аctualno.com. Министерството обаче не е издавало разрешение на фирмата за износ или повторен износ на оръжия като гранатата, която е дефектирала.
 
От "Алгънс” не са били открити за коментар. Посолството на САЩ в София пък са отказали такъв.

Ненчев: Откъде и как са попаднали оръжия в Сирия?

Министърът на отбраната Николай Ненчев е разпоредил на директора на службата "Военна информация" да извърши пълна проверка и да го уведоми в рамките на деня каква информация има по отношение на твърденията на чужди медии, че при взрива в Анево са изпробвани оръжия, предназначени за Сирия.

Имаше сигнали, че там се използват български оръжия, бих искал да зная откъде и как са попаднали там, заяви министърът. По думите му в Анево се засягат отношения между частна фирма и Департамента на САЩ.

Разследването

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов коментира, че "прокуратурата няма какво да каже по отношение на разпространяваната информация, че оръжието, което е било изпробвано в Анево, е предназначено за Сирия".

Приключени са разпитите със собственика на фирмата, която е тествала оръжието.

"До момента са разпитани доста хора - всички, които е било необходимо. Разпитите продължават", добави Румен Попов.