Говорителят на Министерството на отбраната на Русия ген. Игор Конашенков заяви, че джихадистите от "Ислямска държава" са започнали отстъпление в Сирия, поради което руската авиация е засилила разузнаването си, включително и с безпилотни самолети.

е отстъпват, опитвайки се да изградят позиции в нови райони и да променят в движение действащата логистична система за снабдяване с боеприпаси, оръжие и материални средства", обясни генералът пред журналисти, цитиран от ТАСС и БТА.

Руската авиация е извършила през изминалото денонощие 33 бойни полета и е атакувала 32 обекта на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, съобщи още говорителят на руското министерство на отбраната.

В края на деня на 13 октомври руската армия съобщи, че е бомбардирала 86 "терористични обекта" в Сирия за в последното (към тази дата) денонощие.

Какво са поразили за последните 24 часа руснаците

Руските самолети, излитащи от авиобазата Хмеймим, са унищожили с пряко попадение на авиобомба команден пункт на ИД край селището Кусайр ал Бард в провинция Алепо, както и цех за производство на фугасни мини край селището Ел Атареб в провинция Идлиб, добави Конашенков. На втория обект били складирани толкова взривни вещества, че от детонацията им той е напълно унищожен.

В района на Хан Шейхун, провинция Хама, с внезапен групов авиационен удар е била унищожена професионално замаскирана артилерийска батарея на терористите. Тя била открита от въздушно разузнаване с руски безпилотни самолети. Според Конашенков батареята била оборудвана и разположена по всички правила, което говори, че сред терористите има отлични военни професионалисти.

В провинция Дамаск е унищожен зенитен ракетен комплекс (ЗРК) "Оса", който терористите са пленили от сирийската армия. С дистанционно управляема авиобомба КАБ-500 бетонното укритие, в което се е намирал комплексът, е напълно разрушено и е унищожена пусковата установка на комплекса.

В тези въздушни удари са участвали бомбардировачи Су-24М, Су-34 и Су-35, както и щурмови самолети Су-25.

Удря и коалицията

САЩ и техните съюзници нанесоха вчера 25 въздушни удара срещу групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, заяви днес командването на операцията, цитирано от Ройтерс и БТА.

В Ирак са били извършени 17 атаки, при които са били поразени тактически единици, оръжия, бойни позиции, автомобили и други мишени на "Ислямска държава" близо до осем града.

В Сирия са били нанесени осем удара срещу цели на групировката край шест града.

АНКЕТА: Как светът да се бори с "Ислямска държава"?