За инцидента съобщи пред журналисти японският министър на отбраната Ген Накатани.

Балистичната ракета е прелетяла около 1000 км и е паднала в 250-километровата изключителна икономическа зона на Япония западно от полуостров Ога (префектура Акита), уточни той. Това се случва за първи път.

Накатани определи изстрелването като сериозна заплаха за сигурността на Япония. Отбранителните сили остават в готовност, каза той.

Премиерът Шиндзо Абе протестира остро против изстрелването, което също нарече сериозна заплаха за Япония и Токио.

"Това е скандален акт, който не може да бъде толериран", заяви пред журналисти шефът на японското правителство.

Създаден е кризисен щаб към правителството, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей.

Подробности за ракетата, изстреляна към Японско море, даде и южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес. Вероятно е била от тип "Родон" със среден обсег.

Стартът е бил към 7,50 часа местно време (22,50 ч на 2 август по Гринуич) в провинция Южен Хвангха.

Американските военни съобщиха, че са регистрирали едновременното изстрелване на две севернокорейски балистични ракети със среден обсег, предаде Ройтерс.

Едната ракета се е взривила веднага след старта, а другата е проследена от Северна Корея до Японско море.

Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (НОРАД) преценява, че изстреляните ракети не представляват заплаха за Америка.

САЩ обаче предупредиха, че са готови да защитят и да пазят съюзниците си.

"Готови сме да работим с нашите съюзници и партньори по света, за да отговорим на нови провокации от страна на КНДР, да защитим себе си, както и съюзниците ни, от всяка атака или провокация", каза говорителка на Държавния департамент.

Преди две седмици Северна Корея изстреля три балистични ракети, които според Пхенян симулират превантивни ядрени удари по южнокорейски пристанища и летища, в които са разположени американски военни обекти.