Сред другите задържани е Тал Силберстайн, съветник на австрийския канцлер социалдемократ Кристиан Керн, съобщи австрийският таблоид "Йостерайх", цитиран от Франс прес и БТА.

Тал Силберстайн беше важен фактор в Австрийската социалдемократическа партия за планираните за октомври предсрочни парламентарни избори. Партията обяви, че спира сътрудничеството си с него "вследствие появилите се днес в Израел юридически обвинения".

Стайнмец е 17-тият най-богат човек в Израел, като състоянието му се оценява на повече от един милиард долара в класацията на сп. "Форбс".

Израелската полиция съобщи, че е задържала петима души по подозрения в извършване на фалшиви транзакции, включително сделки с недвижими имоти в друга държава, както и в използване на подправени документи за прехвърляне и изпиране на пари.

Арестите са придружени от обиски в жилищата и офисите на заподозрените и са част от международни разследвания, каза полицията без повече подробности.

От май 2016 г. на Стайнмец са повдигнати обвинения в Румъния за създаване на организирана престъпна групировка и съучастие в злоупотреба със служебно положение и пране на пари по дело за неправомерно връщане на имоти, което е струвало на румънската държава 145 милиона евро.

Името на Стайнмец се появява и в друго дело за корупция и пране на пари, което се разследва в сътрудничество с американската, швейцарската и гвинейската полиция и касае корумпиране на чуждестранни чиновници.

Стайнмец и други живеещи в чужбина израелци са заподозрени, че са замесени в афера с подкупи от десетки милиони долари, давани на високопоставени чиновници в Гвинея в замяна на помощ за развитието на бизнеса им в тази страна, съобщи тогава израелската полиция.

61-годишният Стайнмец е бил разпитан в това разследване през декември 2016 г. и поставен под домашен арест. Компанията му БСГР определи обвиненията в подкупване като "лишени от всякакво основание". БСГР обвини гвинейското правителство, че е подбудило разследването, за "да я лиши от правата й".

След идването си на власт през 2010 г. президентът на Гвинея Алфа Конде започна антикорупционни разследвания, за да си върне контрола над полезните изкопаеми в страната си, отбелязва АФП.