"Опитваме се с пълна сериозност да спрем тази агресия, да постигнем примирие. Призоваваме всички да спазват уговорките и се надяваме на едно съгласие за това при най-ранна възможност", заяви египетският президент, след като проведе разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Идеята за примирието е подкрепяно от Турция, Катар, Египет и САЩ, съобщава Канал 2. В Кайро на посещение е и лидерът в изгнание на "Хамас" Халид Мешаал, който е провел разговори с началника на египетските тайни служби Мохамед Шехата, в които е станало дума за възможно примирие. Източник от организацията съобщава, че "Хамас" са получили редица предложения за примирие от различни чужди държави.

Условията на "Хамас" според "Джерусалем пост" за примирие са: "спиране на всякакъв вид агресия, включително убийствата, и вдигане на блокадата срещу ивицата Газа". Очаква се в региона да пристигнат и редица международни лидери в близките дни, за да се опитат да подпомогнат договарянето на примирие. Първи е френският външен министър Лоран Фабюс, който пристигна в Йерусалим в неделя. Очаква се след него да пристигне и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който ще посети Израел, Палестина и Египет.

Едновременно с това тази сутрин по време на среща на израелския кабинет премиерът Бенямин Нетаняху заяви пред коалиционните си партньори, че е готов да предприеме "сериозно разширяване на операцията в Газа". Това може да включва наземна операция, за която вече са свикани 75 хиляди резервисти.

Междувременно израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че Израел е готов да обмисли примирие при условие, че всички въоръжени палестински групировки в ивицата Газа прекратят ракетния си обстрел, предадоха Франс прес и БТА. "Единственото ни условие за примирие е всички действащи в Газа терористични групировки да прекратят изцяло обстрела", заяви Либерман преди да срещне с френския си колега Лоран Фабиюс, който е на посещение в Ерусалим.

"Когато спрат обстрела, ще сме готови да разгледаме предложенията за примирие на френския външен министър и приятелите му", добави Либерман, цитиран от израелското държавно радио.

"Войната трябва да се избегне и може да се избегне. Президентът на Франция Франсоа Оланд поиска от мен да дойда тук, защото сме в спешна ситуация. Решението е примирие. Ние (Франция) говорим и с едните, и с другите. Искаме да помогнем за намиране на условията за прекратяване на огъня. Наблягаме на спешния характер на ситуацията и на необходимостта да се постигне примирие", заяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

Премиерът Бойко Борисов е провел късно снощи телефонен разговор с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху. Двамата са обсъдили кризисната ситуация в Южен Израел и Ивицата Газа. Премиерът Нетаняху е уверил Борисов, че израелските власти ще направят необходимото, за да гарантират сигурността, живота и здравето на българските граждани, живеещи и пребиваващи на територията на Израел.

На фона на засилените въздушни рейдове Израел продължи да съсредоточава сухопътни части на границата с ивицата Газа, но заповед за нахлуване още не е дадена.

Операцията на израелската армия - "Защитен стълб", започна в сряда следобед с ликвидирането на шефа на военното крило на ислямисткото движение Хамас, Ахмед ал Джабари.

В понеделник 19 ноември външните министри от страните в Европейския съюз ще обсъдят ситуацията с ескалацията на напрежението в Близкия изток, съобщи говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.