През декември миналата година Кацав бе признат за виновен по обвинения в двукратно изнасилване на своя подчинена в края на 90-те години на 20-и век, когато бе министър от кабинета, и за сексуален тормоз над две други жени, които работели за него, докато бе държавен глава в периода 2000-2007 г.
Очакваше се самата присъда да бъде произнесена след време.

66-годишният бивш президент твърди, че е невинен и отказа предложението на съда да направи самопризнания в замяна на по-лека присъда. Той има право да обжалва пред Върховния съд.

Израелски вестник нарече присъдата "земетресение". Тя бе приветствана от женски правозащитни организации, които отдавна се оплакват от небрежното отношение към сексуалното малтретиране на работното място.

Кацав подаде оставка през 2007 г., след 7 години на поста, . Парламентът го избра за президент през 2000 г. след изненадваща победа срещу лауреата на Нобелова награда за мир Шимон Перес, който обаче след това го наследи на поста.
Скандалът около него избухна през 2006 г., след като журналист разкри как се оплакал на главния прокурор, че е изнудван от своя бивша служителка, твърдяща, че е била сексуално малтретирана от него, припомня ДПА. Той бе обвинен и във възпрепятстване на правосъдието за опита му да разговаря с една от ищците за показанията й пред полицията.

Роденият в Иран Кацав имигрира със семейството си в Израел през 1951 г. На 24 години той става най-младия кмет в страната и заема няколко поста в кабинети на Ликуд.