Според тези данни, осланящи се на дипломати, Иран е постигнал напредък в работата си по изчисляване на разрушителната мощ на ядрена бойна глава чрез поредица компютърни модели, които е проиграл в даден момент през последните три години.

И понеже компютърното моделиране обикновено е съпътствано от физически тестове на компонентите, които се използват за направа на ядрени оръжия, новите разкрития потвърждават опасенията на МААЕ, които изложи в доклад през ноември миналата година, че Техеран напредва с ядрената си изследователска дейност на няколко фронта, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Дипломатите твърдят, че новата разузнавателна информация идва от Израел, САЩ и поне още две западни държави.
Говорителка на МААЕ отказа коментар.
Говорителят на иранското външно министерство Рахмин Мехманпараст пък заяви пред журналисти в Техеран: "Иран ще започне да отговаря на въпросите и опасенията на агенцията, едва след като нашите права и проблеми, засягащи сигурността ни, бъдат признати".

Междувременно след срещата си с премиера Бойко Борисов, който е в Израел заедно с 12 министри, колегата му Бенямин Нетаняху заяви, че дипломацията и санкциите срещу Иран не са свършили работа и е факт, че всеки следващ ден страната се приближава все по-близо до ядрени бомби.
"Ако Иран знае, че няма "червена линия", че няма краен срок, ще направи това, което продължава да прави без никаква пречка. Международната общност, която отказва да постави червена линия пред Иран, няма моралното право да поставя червената линия пред Израел", заяви Нетаняху категорично.

Той дори втвърди тона срещу САЩ, като отвърна на изявленията на американския държавен секретар Хилари Клинтън от преди дни, че за момента страната не поставя крайни срокове или ултиматум на Техеран да се откаже от ядрената си програма.
"Страни, които отказват да дадат краен срок на Иран да се откаже от ядрената си програма, нямат никакво право да казват на Израел да се въздържа от изпреварващи военни действия, които да осуетят ядрените амбиции на режима", каза още израелският премиер.

Американският президент Барак Обама и израелският премиер Бенямин Нетаняху са обсъдили по телефона заплахата от иранската ядрена програма и са потвърдили взаимната си решимост да не позволят на Техеран да се снабди с ядрено оръжие, съобщи по-късно Белият дом.

Обама телефонирал на Нетаняху след като Белият дом потвърди, че двамата няма да се срещнат по време на посещението на израелския лидер в САЩ по-късно този месец. Израелски представител заяви по-рано, че Белият дом е отхвърлил молбата на Нетаняху да се срещне с Обама , но говорител на Белия дом отрече това.

По време на посещението си Нетаняху ще се срещне с държавния секретар Хилари Клинтън, както и с други високопоставени представители, уточни говорителят.

Идеята на израелския премиер била да се срещне с Обама в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк между 23 и 29 септември. Очаква се президентът да говори на 25, а Нетаняху - на 28 септември. Досега той се е срещал с Барак Обама по време на всичките си посещения в САЩ. Самият Обама като президент не е посещавал Израел.

Междувременно дипломатически източници, цитирани от Франс прес, съобщиха, че големите западни държави САЩ, Великобритания, Франция и Германия са убедили Русия и Китай да изразят "сериозното си безпокойство" и да се присъединят към тях в осъждането на продължаването на иранската ядрена програма.
Макар и шестте велики сили да са се договорили за текст, остава да се определи дали той ще се внесе като резолюция за гласуване от управителния съвет на МААЕ, който заседава тази седмица в централата във Виена, или ще е предмет на обикновена декларация.

Бенямин Нетаняху отново повтори, че по данни на Израел атентатът на летище Бургас е извършен от ливанската групировка "Хизбула", подкрепяна от Иран.