Президентът Колинда Грабар-Китарович заяви, че решението на правителството е било единодушно и че израелското предложение е било най-доброто, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БНР. 

Хърватският премиер Андрей Пленкович пък коментира:

"Ако Хърватия беше по-богата страна и ако икономиката ни беше по-силна, може би щяхме да изберем по-скъпа оферта. Но на основата на параметрите, представени ни от екип експерти, смятаме, че взехме отговорното решение, което ще посрещне нуждите на хърватските въздушни сили през следващите 30 години".

Според публикации в хърватски медии поръчката на изтребителите е най-голямата инвестиция във военните от разпадането на бивша Югославия през 90-те години на ХХ век.

У нас преди дни военният министър Красимир Каракачанов обяви, че Министерството на отбраната ще покани още фирми за оферти по проекта за новите изтребители. В надпреварата до момента участваха чисто новите шведски „Грипен”, „Юрофайтър” втора ръка от Италия и Ф-16, използвани преди това последователно от САЩ и Португалия.

„Имаме писмо и от "Боинг" (производител на многоцелевия изтребител Ф-18), имаме и други предложения”, заяви той и посочи, че от Хърватия купуват почти цяла ескадрила от Израел, така че, ще бъдат поискани оферти и от тях.

„Техните самолети са по-нови от тези, които ни предлагаха досега”, подчерта вицепремиерът.

Става дума за Ф-16С/Д Блок 30, които са значително по-съвременни от португалските. По думите му, ако до края на април процедурата мине през парламента, след това ще започнат да се пускат покани към фирми, които биха могли да ни доставят изтребители.

Междувременно МО сключи многомилионен договор с руската РСК "МиГ" за поддръжката на нашите МиГ-29 за следващите няколко години.