Според официални източници ръководителят на управлението за сигурност към министерството на транспорта се е обърнал към своите европейски колеги с молба да засилят мерките за сигурност на самолетите, в които има израелски граждани, предаде израелската агенция Курсор, цитирана от "Фокус".

Дани Шенар, ръководител на отдела за сигурност към израелското министерство на транспорта, е казал пред вестник „Аарец”, че е поискал от "службите за сигурност в Европа да ескортират израелските групи и да провеждат проверки с помощта на специално обучени кучета”.

България се е оказала в центъра на подготовката на възможен атентат заради големия брой израелци, които пристигат в зимните курорти на страната и посещават и други туристически обекти.

Подозрение, че ливанската шиитска групировка „Хизбулла” може да подготвя мащабен атентат срещу израелци в българската столица София, съобщи и израелското издание "izrus". Информация за това била предадена от израелските служби за сигурност на българските им колеги, твърди изданието.

Военни източници отбелязват, че терористичните атаки се подготвят от „Хизбулла” в навечерието на четвъртата годишнина от ликвидирането на лидера на въоръженото крило на групировката Имад Мугния на 12 февруари.
През миналата година израелски посолства в редица държави по света получиха заплахи за възможни терористични атаки, които съвпаднаха с третата годишнина от смъртта на Мугния. Той бе убит при експлозия на автомобил през 2008 г. и „Хизбулла” обвинява Израел.

Израелските граждани се предупреждават за възможни атаки зад граница. Препоръчва се да бъдат избягвани определени дестинации, сред които Египет, Турция, Азербайджан, Грузия, Армения, Кот д’Ивоар, Мавритания и Венецуела, пише "Аарец".

Израелската служба за борба с тероризма заяви тази вечер, че не разполага с конкретна информация относно възможно терористично нападение срещу израелски туристи в България, и че те не трябва да се въздържат от посещения в страната, съобщи в. "Аарец", цитиран от БТА.
Службата изтъкна, че първоначалното предупреждение на Дани Шенар по този въпрос било направено преди три седмици.

Българските специални служби не разполагат с информация за подготвян терористичен акт на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Дирекция „Сигурност” на летище София проверява всяка, дори и неофициална информация за възможна терористична заплаха и провежда стандартни мерки за сигурност.
Набелязани са допълнителни мерки за сигурност на летището, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
На летище София е проведена работна оперативка с представители на израелската авиокомпания „El Al”, дирекция „Сигурност” на летището и представители на Главна дирекция „Гранична полиция”. Работната група е сформирана веднага след подаване на сигнала от израелска страна.

Към настоящия момент няма абсолютно нищо, което да е свързано или да води до повишаване на степента за сигурност в България, каза за "Фокус"  вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Няма повишена опасност, провеждат се стандартните процедури и се вземат стандартните мерки за сигурност в страната, добави той.

"Българските служби са в непрекъсната връзка с евроатлантическите партньори, обменът на информация и между българските служби е ежедневен. В службите за сигурност и при обмена, който имаме с нашите евроатлантически партньори, който е изключително динамичен и много пунктуален във всяка една насока, няма абсолютно никакви сигнали, които да водят в някаква промяна за степента за сигурност в България", каза Цветанов.
По думите му, службите са в режим на постоянна работа. Той е разговарял с премиера Бойко Борисов и с министъра на транспорта Ивайло Московски.

Искам още веднъж да се разграничим от това, което беше тиражирано в публичното пространство и създаде някакво напрежение, което смятам, че е недопустимо, каза Цветанов.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев увери, че към момента няма промяна в степента за сигурност в България.
"Няма повишена опасност. Провеждат се стандартните процедури и се взимат стандартните мерки за сигурност в страната. Българските служби са в непрекъсната връзка с евроатлантическите структури за сигурност и израелските специални служби. Към момента българските граждани могат да бъдат спокойни", каза той.