Председателският съвет и Парламентарната група на Реформаторския блок /РБ/ на съвместно заседание взеха единодушно решение да поддържат внесения в Народното събрание на 26 май законопроект за промяна на Конституцията, внесен от Цецка Цачева и 131 народни представители, като изразяват готовност за търсене на съгласие между достатъчно политически сили.

Това се посочва в позиция на РБ, разпространена от пресофиса на блока.

Радан Кънев: РБ няма да е част от имитация на съдебна реформа

Ако ДПС иска да имитира съдебна реформа, Реформаторите няма да бъдат част от такова имитационно мнозинство. Това заяви в предаването пред bTV съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

"ДПС предложи едно към едно това, което е в момента - официално да не се промени нищо", категоричен е Кънев.

В името на истинска съдебна реформа можем да говорим с всеки и да бъдем диалогични, но това не означава, че сме готови да му се наведем, да се поклоним и да приемем в името на това да участва да няма съдебна реформа, подчерта съпредседателят на РБ.

"Ако ДПС иска да се променя, нашата ръка е протегната, защото целта е по-добра съдебна система в България”, изтъкна той. "Ако обаче ДПС иска да имитира за пореден път промяна, РБ не може да бъде част от имитационно мнозинство", подчерта Кънев.

Той допълни, че са стигнали до абсолютния минимум, от който, ако слезат още надолу в дълбочина на реформата, от нея няма да има абсолютно никакъв смисъл, освен да ходим да лъжем в Брюксел, че сме направили реформа. Само че тези хора отдавна не пасат трева, когато става дума за България.

Според Радан Кънев алтернативите са две - променяме нещо - бързо, ако има 180 гласа, и бавно, ако има 160 гласа. Или не променяме нищо, но бързо.

Никога нищото не може да доведе до промяна. Когато ни се предлага нищо по отношение на разделянето на ВСС, пълна парлама, това ще доведе най-вероятно до отрицателен резултат, коментира още Кънев.

Той подчерта, че Реформаторите са отстъпили много до момента, включително и в рамките на внесения законопроект.

Бойко Борисов: Ще отида на поражение в петък

"Това, което заявих на РБ - и на Найден Зеленогорски, и на Радан Кънев, защото при тях има също депутати, които биха подкрепяли едно или друго предложение, независимо че вече бихме могли да съберем достатъчно гласове за промени в Конституцията, ако не постигнат единно решение, ще отида на поражение в петък, но няма да създам условие за поражение на самия Реформаторски блок".

Борисов подчерта, че партньорите му са му много важни и иска да ги изчака спокойно да вземат решение, защото в противен случай би се тълкувало като натиск. Времето обаче го притискало.