Последни проучвания са показали, че под дефилето има уранови залежи, екологичната среда в района би била нарушена, а проектът би струвал повече, отколкото е целият бюджета на ОП "Транспорт" до 2020 г. в частта за пътища, съобщи БНТ.

До пролетта се очаква да стане ясно кой от двата варианта ще избере регионалното министерство. По всичко изглежда, че трасето на АМ "Струма" през дефилето ще е път. Строители, експерти, Академията на науките са категорично "за" път.

Аргументите са няколко:

- първо, Кресненското дефиле е изключително активен сеизмичен район и един 15-километров тунел ще е много опасен;

- второ, има разломна мрежа в дефилето, която е "жива", както казват на свой език експертите, и се премества с около 65 мм. годишно, което също ще застраши тунела;

- трето, геолозите са открили уранови залежи под дефилето, което означава, че тунелът ще е радиоактивен, ще трябва да се изгради скъпа вентилация.

Но най-важното е - изкопаната земя също ще е радиоактивна и ако се насипе отгоре, просто ще съсипе природния хабитат в района.

А и всичко това ще вдигне цената на тулена до умопомрачителните между 600-800 милиона евро. За сравнение целият бюджета на ОП "Транспорт" до 2020 г. в частта за пътища е 673 милиона евро.

Ако се направи път, той ще струва към 700 милиона лева, ще се изгради значително по-бързо - за около 4 години, и най-важното - няма да наруши екологичното разнообразие в района, тъй като няма да бъдат засегнати урановите залежи дълбоко под земята.

Три алтернативни пътя са проучени - източно и западно от Кресненското дефиле, извън територията му, но са се оказали невъзможни за изпълнение.

Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" е изработила оптималния вариант - а именно да се използва сегашния път от Крупник до Кресна, без тунел.

Пътят ще е без аварийни ленти и проектната му скорост ще е между 80 и 100 км. в час. Предвижда се пътят да има 7 къси тунела, 24 моста и над 8 км укрепителни съоръжения. На 3 участъка пък ще има движение на 2 нива.

Изобщо, ще бъде едно модерно съоръжение. Статистиката показва, че от 2010 г. досега в Кресненското дефиле загиват по четирима души годишно. Един тунел със сигурност е доста по-опасен от надземния път.