Партията ще може да сформира самостоятелно правителство, защото има абсолютно мнозинство с 326 депутати в 550-местния парламент, предаде БГНЕС.

Партията на справедливостта и развитието получи на 47% на изборите през 2007. През 2002 тя получи само 34%. "Днес още веднъж демокрацията, волята на народа спечелиха", заяви Ердоган, придружаван от съпругата си Емине от балкон, като се обърна към присъстващите няколко хиляди души. Ердоган обаче ще има нужда да намери политическа съюзници, за да събере необходимите 330 гласа за промяна на конституцията. Той обеща, че ще търси "широк консенсус" с опозицията и гражданското общество за "съставянето на нова либерална конституция, достойна за Турция". Той обеща, че новият текст ще се базира на принципите на демокрацията и плурализма, както и че ще намери решение на кюрдския конфликт.

Парламентарните избори в Турция приключиха в 17 часа. Има информация за няколко ранени и за четиридесетина задържани при различни инциденти, свързани с вота, по-специално в Анкара и в югоизточната част на страната, предаде Анадолската агенция. Ердоган се нуждае от мнозинство от две трети, за да прокара плановете си за нова конституция, която да замени настоящата, написана през 1982 г., две години след военен преврат. Премиерът обеща, че новият основен закон ще бъде базиран на демократични и плуралистични принципи, но критиците казват, че Ердоган има авторитарни наклонности и се страхуват, че ще използва възможността, за да въведе президентска система в Турция, която, както може да се очаква, да оглави самият той.

В надпреварата за 550-местния парламент участват 15 политически партии със 7492-ма кандидати и 203-ма независими.

Интересен факт при провеждането на изборите е, че за пръв път в историята на Турция могат да се кандидатират и хора на 25-годишна възраст, което стана възможно с поправка в конституцията през 2006 г.


Последна актуализация в 22.50 часа