Вчера, след като Венета Марковска бе спряна от президента да положи клетва като конституционен съдия, държавата се оказа в ситуация, в която досега не е изпадала. Все още не е ясно какво следва. Според някои депутати и юристи парламентът трябва да започне процедура за избор на нов член на КС на мястото на Марковска. Според други тя първо трябва да се закълне като член на КС, а след това да подаде оставка. 

„Да се състави група от народни представители от всяка парламентарна група, които са специалисти по конституционно право, за да предложат решение на това, което вестниците пишат – случаят "Марковска" прераства в институционална криза”, заяви Костов, цитиран от "Фокус".

„Това, което четох в медиите, че Искра Фидосова ще намери решение, не е сериозно. Каквито решения можа, предложи, писа писма (тя изпрати писмо до Жозе Барозу, в което се казваше, че Марковска е безукорна - б.р.). Доверие у нея едва ли има откъдето и да било, даже и от средите на ГЕРБ”, добави лидерът на ДСБ.

Вчера Фидосова, която е председател на правната комисия, заяви, че казусът е много сложен и в ГЕРБ ще обсъдят дали трябва да обявят същата процедура за избор на член на КС и дали да се даде нов срок за подаване на предложения. Все още не е ясно и дали партията ще излезе с предложение за конкретен кандидат.

В парламента Веселин Методиев от Синята коалиция обяви, че депутатите могат да отменят решението си за избор на Марковска, защото има решение на КС от 1993 г., според което в Конституцията не съществува изрична разпоредба, която да забранява на Народното събрание да отменя или изменя свое решение или част от такова.

Народното събрание трябва да отмени своето решение, заяви на свой ред и Мая Манолова от левицата на пресконференция. Според нея това е единственият възможен ход.
"Изказваме нашето съжаление, че отново парламентът беше поставен в унизителната ситуация да преразглежда едно свое решение, което мнозинството осигури без ясни аргументи и без да се съобрази с възраженията по кандидатурата", отбеляза Манолова, цитирана от БТА.

"Г-жа Марковска е скрита кандидатура на ГЕРБ, защото 78 души от ГЕРБ, включително Искра Фидосова, я подкрепиха. Ето го крайният резултат", заяви по-рано пред БНР Михаил Миков от левицата. Според него миризмата на този скандал достигна чак до Брюксел.

Миков нарече намесата на Плевнелиев отчаяна и заяви, че той е замазал вътрешно-кухненски скандал. Въпреки това, според депутата, позицията на президента не е нито антиконституционна, нито е държавна измяна. Това Миков каза по повод намерението на независими депутати да събират подписи, с които да поискат тълкувателно решение на КС дали държавният глава не е нарушил конституцията.

Независимият депутат Димитър Чукарски, един от предложилите кандидатурата на Марковска, обаче призна по БНР, че едва ли ще се съберат достатъчно подписи (поне 48) за атака срещу президента пред КС. Това прави безпредметно намерението на четирима независими депутати да искат импийчмънт на Плевнелиев.

"Неприятно е, че държавата влиза в конституционна криза по случая "Венета Марковска", коментира междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов пред ТВ7.

"Очаквам още днес или в най-близките дни, парламентът да започне процедура за нов избор за конституционен съдия", заяви по-късно пред журналисти в МС премиерът Бойко Борисов.

"Днес или през следващите дни ще има официална позиция на ЕК по случая с Венета Марковска", коментира пред БНР говорителят на ЕК Марк Грей. "Проследихме развитието на събитията. Нямам незабавна реакция. Ще разгледаме нещата в детайли и тогава ще излезем със съответната реакция", добави той. След избирането на Марковска ЕК предупреди, че може да има извънреден доклад за България.
Говорителят каза още, че ЕК отбелязва значението, което отдава на основните принципи на прозрачност и подбор на личностите на високопоставена служба, които да отговарят на изискванията за заслуги и почтеност. Той добави, че се надява, че тези принципи ще бъдат изцяло приложени и при избора на главен прокурор.


Титуляри и заместници


Независимият депутат Тодор Великов предложи председателят на Народното събрание да поиска втора дата, на която Марковска да се закълне, защото това ще стане прецедент. Депутатът припомни случай през 2003 г., когато председателят на КС Евгени Танчев не се е заклел пред председателя на парламента, което също се изисква по закон, както и за президента.
„Г-н Танчев през 2003 г. се е заклел пред зам.-председателя на НС, а не пред председателя. Разбирате ли в каква хипотеза сме, ако някой от тези четиримата не пожелае, защото не харесва някой от кандидатите?”, попита Великов.

В отговор Цецка Цачева заяви: „Такива писма не съм писала, няма и да пиша. Когато участниците в клетва представляват колективни органи, те могат да бъдат заместени от свои заместници, така както се е случвало и в това Народно събрание. Както се случи и вчера – председателят на Касационния съд отсъстваше, Лазар Груев отсъстваше, но се заместваше от първия зам.-председател. Първо направете по-задълбочена справка в нормативната уредба и тогава излизайте с предложение да пиша писмо, на когото вие решите”.