Марковска дойде да се закълне въпреки призивите на премиера и президента да се оттегли и нейните твърдения, че ще положи клетва, едва когато изчисти репутацията си.

Изненадващо, когато дойде неин ред, Плевнелиев прекъсна церемонията с думите, че негов дълг е да не допусне КС да се превърне в заложник на лични интереси.
"Призовах няколко пъти конкретен кандидат да се оттегли. Не може в съда да бъде допуснат човекът, в който има и капчица съмнение. В тази институция трябва да влязат най-моралните и най-достойните. Затова искам да съм сигурен, че всеки един има безусловна репутация. Получих писмо от прокуратурата, което още повече ме подтикна към това решение да не присъствам днес на полагането на клетвата", каза още държавният глава, цитиран от "Фокус".

Той не поясни каква информация е получил от държавното обвинение, но по късно от там дадоха пресконференция, на която уточниха, че от миналата година работят по анонимен сигнал, в който се твърди, че близкият до Марковска Георги Георгиев е получавал дарения, с цел да й влияе при решаването на дела.

Така, след като Росен Плевнелиев напусна, церемонията завърши, без Венета Марковска да положи клетва, предаде БТА. По този повод конституционни съдии обясниха, че според Закона за КС новоизбраните членове полагат клетва само в присъствието на президента. В този момент Марковска попита: "Ами аз?" Беше й обяснено отново, че в отсъствието на президента церемонията не може да продължи. Единственото, което Марковска заяви, е "че няма да се откаже". Преди това тя на няколко пъти отговори с "Не" на въпроса дали ще се откаже от поста, цитира я Mediapool.
Марковска отказа коментар на излизане от залата.

По-рано днес Висшият съдебен съвет (ВСС) прие оставката на Венета Марковска като заместник-председател на Върховния административен съд и съдия. Тя поиска ВСС де разгледа молбата й своевременно още днес, "тъй като в 11 часа ми предстои да положа клетва в Конституционния съд".
Така, около 10 часа, от 22-ма гласували във ВСС, 18 бяха "за", двама против, а двама се въздържаха, предаде БГНЕС.

По принцип  Марковска не трябваше да може да се върне отново в съдебната система, след като оставката й беше приета от ВСС. Министър Ковачева обаче съобщи, че тя ще може да се върне във ВАС, тъй като не е положила клетва в КС, каквото било условието при приемането на оставката й.
По-късно обаче Марковска подаде оставка като зам.-председател на ВАС.

Гласуването във ВСС бе предшествано от спор по кой текст от Закона за съдебната власт да стане това. Калин Калпакчиев постави въпроса не е ли пречка за освобождаването на Марковска от ВАС фактът, че етичната комисия на съвета вече се е самосезирала да разгледа публичните сигнали срещу нея, съобщи "Дневник".
Членове на ВСС обаче възразиха с мотива, че щом няма образувано дисциплинарно производство, самосезирането на етичната комисия не може да бъде пречка за освобождаването.

По мнението на някои юристи пък, полагането на клетва е единствената възможност за Марковска да се оттегли от КС, като след това подаде оставка.
Това обаче изглеждаше много малко вероятно, след като междувременно тя се срещна в парламента с част от независимите депутати, които я номинираха за КС. Съдийката отказа коментар пред журналисти, но те потвърдиха, че е споделила с тях, че отива да се закълне в КС, защото няма от какво да се притеснява и твърдо продължава напред.

Минути по-късно Марковска пристигна в сградата на КС, придружавана от независимия депутат Дарин Матов, който издигна кандидатурата й. При безпрецедентни мерки за сигурност и при ограничен достъп на журналисти там се проведе тържествената церемония, предаде БТА.

Другите нови членове на КС са Георги Ангелов, съдия от Върховния административен съд - избран от съдебната квота, бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента, и избраният от Народното събрание Анастас Анастасов, който досега беше депутат от ГЕРБ. След като се заклеха, Росен Плевнелиев им пожела успех.

След като Венета Марковска не положи клетва, парламентът трябва да избере нов конституционен съдия, който да заеме празното място.

Какво е отношението ви към казуса "Марковска"? - Анкета