Още вчера той заяви, че заключението, според което лекарите не са виновни за смъртта на бебето, е била умишлено забавена, за да мине по-незабелязано около празниците.

Днес Костов заяви в парламента, че не приема обяснението, че заинтересованите от властта още не са чели експертизата и че тя дори не им е била предоставена. Това заявиха вчера вътрешният министър Цветан Цветанов, здравният Стефан Константинов и дори от прокуратурата във Велико Търново.

"В Синята коалиция още нямаме експертизата, но ако тя е в нашите ръце, ще стане страшно. Моето впечатление от снощи е, че здравният министър ни излъга. В държавата всичко е скандал - единият покрива другия. От властта се правят на луди, защото ги е страх", каза още лидерът на ДСБ, цитиран от БГНЕС.

По негова информация в частни разговори лекарите са споделили, че са били притискани по времето, когато са я изготвяли.

Костов отново призова председателят на парламента Цецка Цачева да покани министър Цветанов да дойде в НС и да прочете съдебно-медицинското заключение, както направи и със СРС-тата от разговорите на лекарите. Вчера за това се обявиха и от БСП, ДПС и РЗС.

"Видяхме, че министърът е тук, той беше на предаване, уважи телевизията, което е хубаво, добре е да дойде и да уважи народните представители", заяви Костов от парламентарната трибуна.
"Трябва да се спре това МВР да посяга на всеки, който реши и да му лепи етикети. Това е изключително опасно за България", добави той.
Според него трябва драстично да се коригира поведението на МВР и да не се произвежда в "Министерство на здравеопазването, прокуратура и съдебна медицина". Бившият премиер обясни, че накрая България ще се превърне в държава, в която вместо хората да гледат с доверие на вътрешния министър и да разчитат да ги пази – ще се страхуват от него.

"Ако не се затвори тази тема с изслушването на министъра, скандалът ще се разрази с нова сила през следващата година. Поради тази причина не могат да излязат истинските теми - като отклоняване на поканата ни за Шенген", изтъкна Костов и цитира реплики на европейски посланици, с които е говорил: "Е, как ще влизате в Шенген, как ще ни пазите границите, като най-големите контрабандисти ги пускате".

По-късно Цецка Цачева съобщи, че вицепремиерът Цветанов ще се яви в парламента днес следобяд, след края на работния ден на депутатите, за да бъде изслушан от народните представители.

Самият Цветанов заяви пред журналисти, че дотогава няма да коментира нищо по този въпрос, за да не се чувстват обидени депутатите.

Следобяд от Окръжната прокуратура във Велико Търново обявиха, че според част от петорната експертиза е невъзможно с категоричност се определи дали бебето е било живородено, съобщи БТА.
Предстои анализиране на експертизата заедно с другите доказателства по делото, събрани до момента, посочват от прокуратурата.

*Последна актуализация в 16 ч.