Това заяви пред БНР зам.-директорът на "Майчин дом" в София проф. д-р Тодор Чернев, един от лекарите, извършили аутопсията, цитиран от БГНЕС.

По думите му преждевременното раждане е започнало още предния ден - на 27 ноември, а майката около 20 часа не е съобщавала, че има контракции. Около 15 часа, когато болките станали нетърпими, тя се е обадила в Бърза помощ и малко преди 4 часа на 28 ноември е абортирала.
"Най-вероятно става въпрос за инфекция, която е предизвикала преждевременното раждане. В момента се правят изследвания. Плодът може да е загинал и при самото раждане, и преди това, но той така или иначе не е жизнеспособен и шансовете му за преживяване – дали ще се роди живо или ще загине веднага след това, няма съществено значение. Така или иначе плодът е силно увреден", допълни проф. Чернев.

Според него обяснението за т.нар. „потрепвания”, за които се разбра, че са забелязани, имат елементарно обяснение – при мозъчна смърт има възможност при понижаване на температурата да се появят мускулни рефлекси, които не са признаци на живот. Възможно е да е имало такова потрепване, което да е заблудило санитарка, а не медицинската част от екипа, смята специалистът.

За него този случай е категорично изяснен и това, че плодът е мъртвороден е доказано с хистологични проби. Проф. Чернев отбеляза, че е участвал и в одита на Министерство на здравеопазването, но данни за лекарска небрежност не са установени.
И от Берлин да бяха докарали неонатолог, при липса на определена апаратура той не би могъл да направи нищо”, каза още лекарят, според когото излишно е търсена сензация в случая.

В същото време министър Цветан Цветанов заяви в Стара Загора, че "трябва да се разгледа всичко, което е дадено като експертиза и да се види защо се получи това несъответствие".
"Първите часове се говори за живо дете, че детето трябва да бъде премерено и  трябва да бъде под 500 грама, а трупчето преди аутопсията тежи над 700 грама. Има много въпросителни защо и по този начин са говорили тези доктори", каза още той.

От Окръжната прокуратура във Велико Търново обявиха, че до края на деня ще излязат с официално становище по случая. Там все още не разполагат с официалната петорна съдебно-медицинска експертиза, съобщи bTV.

На 30 ноември четирима лекари от МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица бяха арестувани по подозрение в умишленото убийство на бебето. 3 дни по-късно от МВР и Окръжната прокуратура във Велико Търново беше представен запис с телефонни разговори, направен със СРС-та, от които излизаше, че недоносеното бебе е било живо в продължение на 24 часа.

Лекари от горнооряховската болница обаче бяха категорични, че не става дума за истинско раждане, а за аборт, предизвикан от това, че плодът е бил мъртъв още в утробата на майката.

Преди дни от Синята коалиция обявиха, че ако се окаже, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов "се е направил на съдебен експерт" и лекарите не са причинили смъртта на бебето, ще поискат оставката му.

Преди това от БСП заявиха, че той е нарушил закона, обявявайки публично записите от разговорите на лекарите, и подадоха сигнал в прокуратурата.
Най-вероятно обаче Цветанов няма да бъде разследван за престъпление, тъй като е имал разрешение от прокуратурата.