"Нямаше подкрепа (по въпроса с визите)", каза дипломат, пожелал анонимност, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Според критици мярката на Италия може да застраши Шенгенската система за свободно движение, добави дипломатът. Министърът на вътрешните работи на Австрия Мария Фектер изрази становището на своята страна, че замислената от Италия мярка може да застраши Шенгенската система.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом обаче опроверга твърденията, че шенгенската система е застрашена, съобщи ДПА. Тя призна пред участниците, че солидарността на ЕС е изправена пред изпитание заради притока на имигранти. По-рано днес Малмстрьом предупреди, че издаването на подобни разрешителни за временно пребиваване става съгласно стриктни правила. Тя добави, че решението на Италия не може да бъде оспорено с правни аргументи, тъй като тя има право да издава временни визи.

Не всички обаче споделят оптимизма на Малмстрьом, посочва ДПА. Като цяло северноевропейските страни бяха по-критично настроени от страните от Южна Европа, които са по-силно засегнати от проблема с мигрантите, посочва агенцията, като се позовава на дипломатически източници.

Френският вътрешен министър Клод Геан заяви, че издаването на временни визи "не отговаря на духа на Шенген". Париж вече даде да се разбере, че ще попречи на опитите на мигранти да влязат на френска територия от Италия. Според Геан само за един месец във Франция са били задържани 2800 тунизийци, които се опитали нелегално да влязат във Франция от Италия. ДПА твърди, че Германия има намерение да предприеме сходни мерки, ако имигрантският поток се засили.

Испанският вътрешен министър Алфрледо Перес Рубалкаба изтъкна, че е необходима "съгласувана европейска миграционна политика" и че Италия е изправена пред един "европейски проблем".
"Италия е южната врата на Европа и Европа трябва да се съобрази с това. Италия и Малта са изправени пред проблем и ние трябва да покажем солидарността си с тях", подчерта Рубалкаба.

Малмстрьом обясни още, че "много силно мнозинство" от страните членки смятат, че нивото, след което може да бъде активиран защитният механизъм, още не е достигнато.
"Механизмът бе създаден след косовския бежански поток, когато ставаше дума за стотици хиляди бежанци. Сега случаят не е такъв", каза тя, но призова страните членки да проявят солидарност и доброволно да приемат на своя територия северноафрикански мигранти, пристигнали нелегално в Малта.

Според дипломати, цитирани от ДПА, Германия, Белгия, Унгария, Швеция и Словакия са се съгласили да направят това.

Дипломат обяснил, че Италия е предложила на днешната среща да се създаде специална патрулна система за борба с притока на икономически мигранти от Северна Африка. Италия заяви, че екипите за бърза намеса по границите, които предлага европейската агенция за границите ФРОНТЕКС, "не са достатъчни", казал още източникът.