Това обяви председателят на управителния съвет и изпълнителен директор на компанията "Коста Крочере" Пиер Луиджи Фоски, цитиран от Франс прес, предаде БТА. На пресконференция в Генуа Фоски отбеляза, че преди изваждането на кораба, от него трябва да бъде изпомпано дизеловото гориво.

В петък вечерта "Коста Конкордия" се удари в скали, заседна и се наклони в пристанищната зона на остров Джилио. Последва паническа евакуация на намиращите се на борда 4200 пътници и екипаж. Досега са открити телата на шест души, издирват се 16. По думите на Пиер Луиджи Фоски грешка на капитана е причина за катастрофата.

Компания "Коста Крочере" възложи на няколко компании да проучат кой е най-подходящият начин за изваждане на заседналия огромен лайнер. "Има няколко алтернативи, но на първо място трябва да помислим за запушване на пробойните", обясни Фоски. Той не изключи възможността, ако другите варианти са неуспешни, корабът да бъде нарязан на части. "Няма да започнем действия по изваждането му, докато не се убедим, че околната среда ще бъде запазена", заяви Пиер Луиджи Фоски.

Министърът на околната среда на Италия Корадо Клини пък се готви да обяви извънредно положение заради катастрофата с пътническия лайнер, предаде Ройтерс. Тази мярка ще позволи на правителството да отдели държавни средства за предотвратяване на евентуална екологична катастрофа. В момента специални екипи поставят прегради около кораба, за да се блокира евентуално изтичане на гориво. Обстановката се следи непрекъснато, подчертал министърът.

Според италианските медии компанията „Коста Крочере” ще понесе загуби за около 1,5 милиарда евро, предаде Интерфакс. Цената на самия кораб се оценява на 500 милиона евро. Освен това компанията предстои да изплати на пътниците компенсации, чийто общ размер ще е около 1 милиард евро. Компенсации ще получат всичките 4234 пътници. Също така не е изключено някои от пътниците да заведат съдебни искове за допълнителни компенсации.