Запис с част от разговора беше предоставен на журналистите от пресцентъра на
кабинета, предадоха БТА и БНТ.

"Утре отива сутринта Цветанов в Испания, колкото и да съм им ядосан... става вече колко пъти – 20 тона, 40 тона, 3 тона (заловен кокаин), за България като се заговори, става все едно...", казва премиерът.

"Те са професионалисти, но за наркотрафиканти не стават", отвръща една от близките на моряците.

"Нищо не е пречело, като видят това, има начини да сигнализират, а и ние не вървим по тия кораби, ей така, защото са ни попаднали...", отговаря Бойко Борисов.

Имаме уверението на господин Борисов, че държавата е съпричастна и ни съчувства в този случай, но ще изчакаме завръщането на министър Цветанов от Испания и тогава ще коментираме, каза след срещата в Министерски съвет Ивелина Атанасова, близка на един от моряците, която единствена застана пред камерите, предаде БГНЕС.

На 23 и 24 август Цветан Цветанов и директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров ще проведат срещи в МВР на Испания във връзка с  успешната операция "Спартан"*, при която на български кораб бяха задържани 3 тона кокаин и 21 моряци. Цветанов ще се срещне и с вътрешния министър на Испания Хорхе Фернандес Диас, съобщиха от МВР. Двамата министри ще разговарят и по текущи въпроси от двустранното оперативно сътрудничество.
В рамките на посещението са предвидени срещи на Флоров с ръководството на испанската национална полиция.

* На 16 август, ден след задържането на кораба, МВР съобщи, че е проведена съвместна операция с кодово наименование „Картел” с участието на служители от отдел "Наркотици" при ГДБОП и полицейските служби на Франция, ДЕА-САЩ и СОКА - Великобритания. След съгласуване със службите на Кралство Испания е разкрита престъпна организация, изградила канал за трафик на наркотични вещества от Южна Америка към Европа.