Декларацията потвърждава заключенията на Европейския съвет и Съвета на министрите на външните работи на ЕС и определя ядрената програма на Иран като "една от най-сериозните заплахи за световния мир", съобщи БГНЕС.

"С тази декларация България има възможност да докаже, че е предвидим партньор и да изрази солидарност към усилията на международната общност за спазване на установения правен ред и международните договорености", заявяват от РЗС.

От партията на Янев настояват министърът на външните работи Николай Младенов да връчи на посланика на Иран в България дипломатическа нота, с която да представи на Техеран съдържанието на настоящата декларация в качеството й на официална позиция на българската държава.

В края на януари президентът на САЩ Барак Обама подчерта, че Вашингтон е твърдо решен да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, но че все още е възможно мирно решение. ЕС пък реши от юли да спре вноса на ирански петрол. В отговор преди дни Техеран прекрати петролните доставки за Франция и Великобритания.

Режимът в ислямската република твърди, че ядрената му рограма е с мирна цел.