Разследването срещу 25-годишния Пламен Павлов започнало, след като на 29 март Нели Йоцова от Видин не успяла да влезе в служебната си пощенска кутия, пише в. "Телеграф".
Жената се занимавала с недвижими имоти и в пощата й имало важна информация на клиенти, а паролата й се оказала сменена.

Йоцова се обадила на системните администратори, където се хоства пощата, но оттам й казали, че за да си възстанови паролата, трябва да отиде на място в София.
Вместо това жената пуснала жалба в полицията.
Викаха ме, показваха ми дори и снимка на човека, но не го познавам и не съм общувала с него, разказа Йоцова.

Хакерът бил разкрит по IP адреса, от който в 2,31 часа на 29 март била сменена паролата. Използван е формулярът за възстановяване на парола с помощта на таен въпрос и на третия път с налучкване успял да „отключи".
През интернет доставчик в Шумен се установило, че IP-адресът е на 53-годишния Веселин Василев.
Компютърът ползвали и двамата му синове - Пламен и Тихомир.

Оказало се, че хакерът е Пламен, който си набелязал брокерката от профил във Facebook, където видял и имейла й, както и рождената й дата. Тя пък трябва като първа стъпка за възстановяване на парола преди тайния въпрос в имейла.

Покрай разследването станало ясно, че на 6 юли Пламен се опитал да хакне и пощата на друга жена от интернет, но там след три неуспешни опита системата блокирала акаунта.

Шуменският съдия Свилен Станчев призна Павлов за виновен, но го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание - глоба от 1000 лева.