Вреда от прекомерна употреба се наблюдава сред малък процент от по-големите деца, които изпитват емоционални затруднения и са склонни да търсят силни усещания, сочат данни от доклада, цитирани от Националния център за безопасен интернет (НЦБИ).

В България 91 на сто от децата използват интернет, като 83 процента от тях са онлайн всеки ден или почти всеки ден.
За да отговори на въпроса до каква степен тази употреба излиза извън контрол, в първото по рода си представително европейско изследване "Децата на ЕС онлайн" са включени и нездравословните аспекти на прекомерната употреба като липса на сън или апетит, несправяне с домашните работи, нарушен социален живот, безцелно сърфиране или несполучливи опити за намаляване на времето в интернет.

Според резултатите от изследването само 1 процент от европейските деца са се сблъсквали и с петте аспекта на прекомерната употреба.
Процентът на децата, които са се сблъсквали поне с един от петте аспекта на прекомерна употреба са от 17 на сто в Италия до 49 на сто в Естония.

В България това са по-малко от половината млади потребители - 44 процента, посочват от НЦБИ.
"Не трябва да забравяме, че не количеството, а качеството на времето в интернет определя дали то ще бъдат вредно или полезно за младите потребители. Тук е и ролята на родителите и училището, които трябва да насърчават позитивната, но балансирана употреба на интернет, отбелязва Луиза Шахбазян от НЦБИ", която отговаря за изследването в България.

Миналата година ГДБОП съобщи, че всяко пето дете в България е получавало предложение за секс в Интернет.