Това предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС и БНР, след тридневното неофициално посещение на Боздаг в страната ни по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам.

След 2000 км обиколка в Пловдивско, Кърджалийско и София турският вицепремиер обърнал специално внимание на архитектурните забележителности от средновековната епоха, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране.

България е била под отоманско управление близо 500 години до придобиването на своята независимост през XIX век, припомня Анадолската агенция.

Бекир Боздаг споделил, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници.

Отварят отново джамия в Пловдив

Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия Ташкопрю е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня Чифте баня (хамам) приютява Център за модерното изкуство.

Боздаг бил повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова.

„Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение. Когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение,”
уверява Боздаг.

След описание кои точно архитектурни паметници е посетил в Пловдивска област Боздаг, Анадолската агенция отново подчертава думите му: „Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници".

Бекир Боздаг се срещна и с президента на България Росен Плевнелиев на празничната вечеря по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам в Пловдив, на която не бяха допуснати българските журналисти. Ден по-рано той посети и Шумен, където обеща ремонт на мюсюлманския храм Томбул джамия.

Коментар на проф. Божидар Димитров

Днес Директорът на Националния исторически музей припомни, че през 1909 година България и Османската империя са сключили договор, според който религиозните имоти, които не се използват, преминават в собственост на държавата. Според него както България финансира реконструкцията на български църкви в Турция, така и южната ни съседка може да го направи.