В контекста на различни новини, публикувани в медиите днес, засягащи присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство, Посолството на Холандия желае да ви информира, че холандското правителство все още няма позиция по въпроса.

Решението на Холандия ще бъде взето в тясно сътрудничество с останалите страни-членки преди заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 7 и 8 март 2013 г. Посолството ще продължи да информира медиите за развитието по темата, заключават от дипломатическата мисия.

По-рано днес агенция "Фокус" цитира информационното издание "Молднюз", според което правителството на Холандия е готово отново да блокира въпроса за присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона.
Според дипломатически източници от ЕК, на срещата през март  Холандия е готова да наложи вето, тъй като смята, че двете страни все още не са положили достатъчно усилия за провеждането на реформи.
Холандските власти са обезпокоени от политическата ситуация в Румъния, която може да доведе до спиране на реформите, съобщи агенцията.

Вчера БНР цитира неназовани източници от Брюксел, според които, ако очакваният в края на този месец допълнителен доклад за политическата ситуация в Румъния е негативен и резервите на някои страни-членки останат в сила, въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген може отново да бъде изваден от дневния ред на Съвета на министрите.