Анадолската агенция съобщава, че Кая в момента се намира в Германия и ще пътува до Ротердам с наземен транспорт в отговор на решението на холандските власти да не позволят на самолета на турския външен министър да кацне в Холандия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Чавушоглу възнамеряваше да говори на митинг в Ротердам в подкрепа на референдума през април за разширяване на правомощията на турския президент, но кметът на Ротердам забрани посещението, а холандското правителство оттегли разрешението за кацане на самолета.

Агенция ТАСС посочва, че към момента не е известно с каква цел ще пристигне в Ротердам министърката на семейството и социалната политика. По-рано мероприятия с нейно участие в този град бяха отменени, припомня агенцията.

На митинг в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува остро решението на холандските власти да не позволят на самолета с турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацне в Холандия, и даде да се разбере, че Анкара ще отговори със същите мерки.

"Ще видим, Холандия, как след това твои самолети ще летят в Турция. Говоря за дипломати, а не за обикновените граждани. Техните пътувания са отделна тема", каза Ердоган.

Президентът заяви, че в Хага "не знаят как да водят политика и международна дипломация" и добави "Всички те са нацистки останки, фашисти".