Съд в Кипър за първи път намери правителството за виновно в нехайство, заради това, че е позволило на завод да изпуска в продължение на години химикал, който е причинил ракови заболявания на живущите наблизо. Това съобщи днес адвокат, който представлява пострадалите.

Лукис Лукаидис каза, че със своето решение от миналата седмица съдът е посочил като отговорни за изпускането на дихлорметан собствениците на завода Астрасол.

Изпускането на този химикал е установено като причина за различни ракови заболявания у жители на предградие на Никозия, сред които тригодишно дете.

Адвокатът посочи, че за първи път съдът приема експертни свидетелски показания, според които разтворителят причинява рак на мозъка, на простатата, болест на Ходжкин и левкемия.

По думите на адвоката в район, намиращ се в радиус от 500 метра от завода, са установени над 80 случая на рак. Заводът използвал дихлорметан, за да произвежда подметки за обувки, и е работил между 1976 г. и 2009 г. в предградието Лация.

"Човек би очаквал държавата да спре работата на завода, да проведе разследване и да се увери напълно, че е безопасно за съседите", заяви Лукаидис пред Асошиейтед прес.

Местните жители протестирали в продължение на години, но не успели да накарат властите да им обърнат внимание. През 2009 г. 23 семейства завели съдебни искове в граждански съд срещу собствениците на завода и срещу правителството.
След близо 10 години, бавната съдебна система в Кипър стигна до решение по един от случаите, посочва АП.

Но адвокатът похвали съдия Алекос Панайоту за "почтеността и безпристрастността" му.

Адвокатът съобщи, че неговите клиенти са му дали разрешение да поиска от главния прокурор да започне наказателни действия срещу отделни лица, от които може да се търси отговорност за това, че са позволили на завода да работи.

Адвокатът каза, че жертвите ще търсят финансови обезщетения индивидуално в отделен съдебен процес.