Напрежението в бежанския лагер в Харманли отново ескалира, предаде bTV. В центъра се чуваха викове и скандирания, както и чупене на прозорци.

Напрежението е възобновено около 19:45 ч., когато внезапно в лагера са се струпали полицейски части. Вътре голяма група мигранти са се събрали и са запалили огън. Те построили импровизирана барикада с част от контейнерите като щит между тях и полицията.

„Най-отявлените нарушители на реда са задържани – говорим за над 40 души. Спрямо тях ще започнат необходимите действия”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов.

По думите му полицаите са използвали водни оръдия, халосни и гумени патрони, помощни средства, но не и сълзотворен газ, както беше първоначалната информация.

Има пострадали полицаи, като точната им бройка не е ясно, но са между четири и шест души. Един от тях е откаран с линейка, като състоянието му е неизвестно. Няма данни за пострадали бежанци към този момент.

„Размириците по никакъв начин не се провокират или предизвикват то служителите на МВР. Ако някой има желание да предизвиква размирици, служителите на МВР ще отговорят с необходимата сила”, категоричен е Костов.

В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Бунтът на мигрантите избухна днес по обяд. На място веднага бяха изпратени екипи на полицията и жандармерията. Исканията на чужденците са лагерът отново да бъде от отворен тип и да могат спокойно да се разхождат в Харманли.

Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли.