Това се казва в изявление на Българската Патриаршия по повод хакерската атака срещу официалния й сайт. Авторите обявиха, че отвръщат на погрома в пловдивската Джумая джамия.

Под посланието си хакерите бяха написали Çünkü biz Osmanlı torunuyuz Milli Güçler Taifesi (в свободен превод - защото ние сме внуци на Османлии - Групата на националните сили - б.р.).

След като няколко часа сайтът беше блокиран, той бе възстановен, след което отново блокиран. Късно вечерта отново бе възстановен.

Последва официалното изявление на Църквата, в което се казва:

"Известяваме членовете на светата Българска православна църква, българската и международната общественост, че малко преди 4,00 часа на 15 май е осъществена злонамерена неоторизирана промяна в DNS записите на сайта на Българската Патриаршия. Така зареждането от домейна на БПЦ незаконно е пренасочено към страница, намираща се на сървър във Флорида, САЩ".

От Църквата заявиха, че считат подобни начини на изразяване на определена позиция за абсолютно неприемлива и безсмислена провокация. Чрез нея нито може да бъде спряна духовно-просветителската дейност на БПЦ, нито може да бъде създадено междуетническо и междурелигиозно напрежение. БПЦ винаги е била, е и ще бъде гарант на мира и любовта между всички човеци, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност, заявиха още от Патриаршията.

Оттам смята още, че мотивът, с който Milli Güçler обясняват своята атака срещу сайта на БПЦ, не е основателен, тъй като веднага след вандалската акция срещу Джумая джамия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай - член на Св. Синод, е изразил неодобрението си към подобни актове на насилие спрямо свещени религиозни обекти.

"Като продължаваме да пребъдваме в радостта на Христовото Възкресение, молим Всеподателя Бога да прости на провокаторите тяхната постъпка, да ги вразуми и да ги поведе по пътя на светлината и любовта, за да приложат те своите знания и умения за благото на човечеството и за личното им спасение. "Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината" (Еф. 5:11)!", пише още в изявлението. 

От БПЦ призовават своите духовни чеда да не се смущават и да дерзаят, изпълнявайки апостолския съвет: "Постъпвайте като чеда на светлината, защото плодът на Духа се състои във всяка доброта, правда и истина" (Еф. 5:8,9)".