През февруари, по време на делото за собствеността над карловската "Куршум джамия", което се гледаше от пловдивския съд, протестиращи атакуваха пловдивската джамия с камъни и бомбички и изпотрошиха прозорците.

На страницата на Светия синод - www.bg-patriarshia.bg., се отваря червен екран, на който е публикуван текст от организацията Milli Güçler - Национални сили, до който е поставено турското знаме.

Неизвестните хакери са написали, че такива актове като нападението на Джумая джамия са настъпления срещу турско-мюсюлманското малцинство в България и срещу културното наследство на страната, част от което са джамиите.

"Който и да е организатора, който и да стои зад тази варварска агресия трябва да знае че турско-мюсюлманското малцинство не е беззащитно и че има сили които бдят и са готови да го отбраняват. Мълчанието на Българската Патриаршия следва да се тълкува като мълчаливо съгласие с посегателствата над мюсюлманските религиозни храмове", пише още в посланието.

Хакерите се заканват, че наказателните действие срещу враговете на турско-мюсюлманското малцинство от страна на Milli Güçler не са нито първи нито последни и атаките ще продължават с пълна интензивност.

"Все по-често ще чувате нашия глас и ще виждате нашата сила. Milli Güçler иска да напомни че няма нищо против християнството и че удара представлява реципрочна мярка срещу зачестилите физически посегателсва над ценностите на турско-мюсюлманското малцинство", завършва текстът.

Под него се появява надпис Çünkü biz Osmanlı torunuyuz Milli Güçler Taifesi 13861 (Защото ние сме внуци на Османлии - Групата на националните сили).

След 13,30 часа от отдел "Връзки с обществеността" при Светия синод съобщиха пред БТА, че сайтът отново е достъпен, след като техническият екип, който го поддържа, е установил проблема и го е отстранил.

Зад хакването на сайта на Църквата застава Milli Güçler Taifesi (Национална гвардия на Таиф), чиито членове се определят като наследници на Османската империя. Това се казва в изявление на Българската Патриаршия по повод хакерската атака срещу официалния й сайт.

В четвъртък следобед сайтът на Църквата ни бе отново хакнат. Късно вечерта отново бе възстановен.