Хакерите започнаха да разкриват подробности за профили на предполагаеми терористи в социалната мрежа "Туитър", след като обявиха война на "Ислямска държава" в резултат на смъртоносните атаки в Париж, пише британският вестник The Independent, цитиран от "Фокус".

"Съобщаваме, че над 5500 акаунта на ИДИЛ в „Туитър“ са свалени", съобщи хакерът Алекс Паучър.

Хакерските активисти събират списъци с акаунти и интернет страници на екстремисти, в които се съдържат подробности, включително и физически адрес на член на групировката, който набира последователи в Европа.

Според Паучър „възможностите на хакерите превъзхождат възможностите на правителството, на която и да е страна“.

По-рано в интернет бе публикувано видеосъобщение от "Анонимните", адресирано срещу „Ислямска държава“.

ВИДЕО  > >

Към момента обаче никой не може да потвърди, дали "Анонимните" са идентифицирали правилно предполагаемите терористи.

Скептиците смятат, че терористите винаги ще намерят начин да заобиколят подготвените им капани, като продължат да комуникират помежду си необезпокоявани.

Георги Апостолов, координатор на Национален център за безопасен интернет, твърди, че последната акция на "Анонимните", която свали 54 000 акаунта в "Туитър", е била доста неефективна, защото на практика джихадистите успели да ги възстановят само за ден.

Хакерите обаче са си поставили за цел да заличат ИДИЛ от интернет, като извършват масирани атаки към техни сайтове, ще подслушват техни комуникации и ще следят активността им в социалните мрежи.

Вижте методи на "Анонимните" за борба срещу ИДИЛ  >> >>