Инцидентът е станал снощи под Аврамовия мост край Средец около 22 ч. на т. нар. зелена граница. Група от 54 нелегални имигранти от Афганистан са отказали да се подчинят на заповед на трима гранични полицаи и оказали съпротива. След произведен във въздуха предупредителен изстрел, рикоширалият куршум пронизал смъртоносно един от мигрантите. Той е починал на път към болница.

Граничният полицай, произвел изстрел, е 42-годишният Вълкан Хамбарлиев от Средец, съобщи Радио Бургас. Съгражданите му вече стартираха подписка в негова защита. Хората заявиха, че полицаят е изпълнил служебните си задължения. Хамбарлиев не е задържан. Назначена е балистична експертиза.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пък започна подписка в интернет за награждаване "с висш орден" на граничарите. До 14.30 ч. в нея вече има над 4000 подписа.

"За българите, както и за всяка сериозна държава, границите на страната винаги са били, освен всичко друго, и символ на държавност. Има държавни граници – има държава, няма държавни граници – няма държава. Границата е свещена и нерегламентираното й пресичане винаги се е смятало за държавно престъпление. Чужди автори, пишейки със завист за българската система за държавни граници, казват, че по границата е минавал вал с ров увенчан, както и днес от ограда с бодлива тел. Отново чужди автори (византийски и арабски) пишат, че граничари, които пропуснат нарушители, се наказват със смърт", пише проф. Димитров.

Според него, тримата гранични полицаи във висша степен са изпълнили дълга си на българска гранична стража, задържайки с опасност за живота си група от превъзхождащи ги двадесет пъти млади и здрави нарушители на границата.

"Добрият пример трябва да бъде възнаграждаван, затова предлагам подписка, за да бъдат отличени с висш държавен орден, полагащ се при такива случаи. Подписвам се първи под тази подписка, надявайки се, че тя ще достигне бройката от стотици хиляди български граждани, на която не е чужда сигурността на България и защитата й", допълва историкът.

Националният полицейски синдикат в България също подкрепи граничния полицай. От там припомнят, че Вълкан Хамбарлиев - служител в Гранично полицейско управление Средец е дългогодишен техен член и допълват, че е професионален, смел и самоотвержен служител и колега, с когото всички се гордеят.

Президентът: Бързо разследване

Държавният глава Росен Плевнелиев изрази дълбокото си съжаление за нелепия инцидент, довел до смъртта на нелегалния мигрант, но отбеляза, че това е поредният повод за единни и бързи общоевропейски мерки, насочени към разрешаване на кризата, породена от миграционния натиск върху Европа.

"Убеден съм във високия професионализъм на служителите на реда, които денонощно пазят българската и европейската граница и се намират под изключително напрежение. Приветствам бързата реакция на органите на реда, както и инициирането на независима експертиза, която да оцени обективно извършените действия. Разчитам, че компетентните институции по разследването на случая ще си свършат работата възможно най-скоро и ще информират обществото за резултатите", пише в позицията на президента, разпространена от прессекретариата му.

Държавният глава подчертава, че България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила, без значение от техния регион и държава на произход. Не бива обаче да се пренебрегват отговорностите ни да пазим националната си граница и суверенитет, както и границите на обединена Европа, съгласно ангажиментите си на отговорна европейска нация, отбелязва той.

Военният министър: Готови сме за помощ

Имаме готовност да окажем съдействие на колегите от МВР при охраната на границата, а дали трябва да има ще го обмисляме. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА.

Той припомни, че охраната на границата е приоритет на МВР, но допълни, че ако от там поискат помощ МО има готовност да увеличи многократно служители си, които по думите му и днес оказват съдействие на гранична полиция.

"Винаги съм се безпокоял относно това, което се случва на южната ни граница и трябва да бъдем подготвени за всичко. От информацията, с която разполагаме става ясно, че много често между мигрантите има и такива, които са свързани под една или друга форма с терористични организации, има и криминално проявени и затова трябва да бъдем изключително внимателно", добави Ненчев.

Анкета:  Оправдани ли са действията на граничния полицай?