"Агенцията за борба с градушките е предала информацията за приближаващата към София градушка и е информирала компетентните институции", коментира пред "Фокус" инж. Николай Николов, изпълнителен директор на агенцията.

По думите му агенцията предава в реално време информация към Военновъздушните сили на армията, ръководство „Въздушно движение“, Гражданска защита и НИМХ.

Той допълни обаче, че подобна градушка се образува много бързо.

"Това, което се случи над София, се образува за 7-8 минути, преди да навлезе в най-силните си параметри над града. Облакът дойде от Сърбия. На 15-20 километра от София започна зараждането и бързо достигна столицата", каза Николов пред БНР.

Вижте снимки >>>

Николов отбеляза, че образувалия се над София процес, наричан "супер клетка", е наблюдаван на още три места в страната - в Монтана, над Средна гора и около Девин.
В Монтанско са били унищожени 50 000 дка земеделски площи, съобщи БНР.

Според Николов за краткото време, за което се е образувала градоносната клетка, не е било възможно да се направи каквото и да било като превантивни действия.

Агенцията за борба с градушките обработва градоопасни облаци само над земеделски площи, а не над градове, какъвто е случаят в София.

Николов каза, че вече са осигурени необходимите средства за закупуване на достатъчно ракети за нуждите на Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Той допълни пред Нова телевизия, че в началото на годината е бил подаден нов проект, който трябвало да защити още 6 млн. декара от обработваемата площ между Хасково, Любимец и Ямбол. Той обаче не бил одобрен от оценяващия орган.

Синоптикът Петър Янков коментира, че количествени измервания и прогнози могат бъдат дадени максимум един до половин час преди настъпването на облака.

Агенцията „Борба с градушките” и РВД половин час преди бурята са локализирали облака, който се разви много бързо.

"Но надали е можело да се въздейства, този облак беше много мощен и може би Агенцията нямаше да можеше да се намеси ефективно, ако София попадаше в системата на градозащитата", поясни синоптикът.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че не е имала информация за задаващия се облак от Сърбия.

"Въпреки че обикновено получаваме информация от метеорологичните служби за различни по-тежки природни явления, този път информация не беше постъпила и всъщност ние реагирахме в първите минути на градушката, когато видяхме, че ситуацията започна да става доста сериозна", обясни тя.

Правителството одобри днес допълнителни разходи от 1,2 млн. лв. за купуване на противоградови ракети.

В София продължава огледът на щети от вчерашната буря.
Застрахователи експресно покриват щети.

Днес преди обяд ще има незначителна облачност. В следобедните часове в Западна и Северна България ще се развива купеста облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици.

Сухо и предимно слънчево ще остане над югоизточната половина на страната. Дневните температури ще са малко по-ниски от вчерашните - в интервала от 28 до 33 градуса.

Вижте подробна прогноза за времето >>

КРЪСТОСАН ОГЪН: За предупреждението за градушка

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при природни бедствия?