Министър Симеон Дянков заяви още, че няма възможност за намаляване и на ДДС върху горивата. Диференцирани ставки по ДДС не е решение, допълни Дянков.

При възможности в бюджета политиката на това правителство е да се намалява ДДС за всички браншове, каза министърът.
Той съобщи, че вече е получен от ЕК отговор на питането на България за възможностите за намаляването на акциза.

В отговор на въпрос министърът каза, че е готова проверката на анализа на министерството за цените на горивата и тя ще бъде оповестена утре. Такава проверка започна миналата седмица с решение на правителството.

Министърът каза, че не споделя мнението, че на този етап би било решение на проблема, ако ДКЕВР се грижи и за контрола на цените на горивата. Вчера това предложи министърът на транспорта Александър Цветков, а възможността за това бе допусната и от министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Имаме много полезни ходове, вече имаме доста предложения по темата за горивата, които ще бъдат оповестени утре, допълни Дянков.

Европейската директива за таксите върху енергийните суровини определя минимум акциз, под който страните членки на ЕС не могат да слизат, освен ако не поискат да ползват изключение. Това заявиха междувременно от офиса на Емер Трайнор, говорителка на европейския комисар за митническата и данъчна политика и борбата с измамите Алгирдас Шемета, предаде БТА.
Над този минимум страните членки могат свободно да определят свои равнища. Затова те не трябва да търсят становище на комисията за намаляване на тези равнища, доколкото те остават над минимума, определен от ЕС, се казва в съобщението.

Определените от ЕС минимални акцизи според тази директива са:
бензин - 359 евро за 1000 литра;
дизел - 330 евро за 1000 литра.
Българските акцизи съответно са:
бензин - 363,02 евро за 1000 литра (при възможност за намаляване до 359 евро за 1000 литра);
дизел - 314,45 евро за 1000 литра (при преходен период до края на 2012 година).