Увеличението е продиктувано от повишаването на международните котировки с около 11 процента и поскъпването на долара, обясняват експертите.

Цената на суровия петрол скочи за последната седмица с 9 процента в долари. Допълнително еврото отслабна с 2,5-3 цента за този период, тоест още около 2% поскъпване”, казва икономистът Лъчезар Богданов.

В четвъртък цената на дизела по бензиностанциите бе средно 2,49 лева за литър. Бензинът пък бе с две стотинки по-евтин. През уикенда цената на горивата достигна 2,58-2,60 лв. за литър.

Това е най-голямото поскъпване на горивата от пролетта, когато цените им достигнаха рекордни стойности и предизвикаха протести. Новото увеличение няма как да не повлече цените на стоките и особено на храните, смятат експертите. Прогнозите им са за по-висока инфлация това лято.

"Проблемът е, че това поскъпване на горивата идва заедно с ръста на електроенергията, което със сигурност ще се отрази на много стоки и услуги по цялата верига на производство и транспорт. Петролът може да продължи да поскъпва още 2-3 седмици, но след това ще се стабилизира", коментира финансовият анализатор Цветослав Цачев.

Обяснението е, че кризата в световен мащаб оказва негативно влияние и подтиска търсенето. Ако в момента цената на един барел сорт брент е около 97 долара, прогнозите са тя да се покачи до 100-105 долара в близките седмици.