Шофьорският протест бе организиран в социалната мрежа. Искането на хората е държавата и бизнесът да предприемат мерки, с които да се свали цената на горивото. През последния месец цената на нафтата и бензина поскъпна драстично заради високата цена на петрола. Шофьорите дори обвиниха бензиностанциите и Лукойл за висок марж, който те слагат при ценообразуването.

Огромна колона от автомобили, със сигурност няколко стотин, "превзе" - централния булевард в столицата - Цариградско шосе, предаде БГНЕС.
Стотици автомобили се движат с "убийствената скорост" от 10-15 км. в час в знак на протест срещу високите цени на горивата. Всички шофьори натискат клаксоните. Повечето от участниците носят и националният флаг. Няколкостотин души блокираха Орлов мост, който бе отблокиран след 16 ч., докогато е разрешена проявата.
По рано днес участниците в протеста се събраха на кръстовището на булевард "Г.М. Димитров" и оттам потеглиха към Цариградско шосе. Друга част от протестиращите се събра недалеч от бензиностанцията на булевард Тодор Александров.

Стотици коли се движат със залепени надписи на стъклата си "Протест" и насочен "бензинов пистолет към главата на шофьорите". Протестното шествие се насочва бавно към храм-паметника Александър Невски. Движението между Орлов мост и Софийския Университет е напълно блокирано.

Над 2000 автомобила и мотори блокираха достъпа до големи бензиностанции в Пловдив в знак на протест срещу високите цени на горивата. Повечето от протестиращите се отказаха от идеята да зареждат гориво на символични цени и вместо това затвориха достъпа до големи бензиностанции в града. Други зареждаха срещу жълти стотични и бавеха достъпа до колонките, миейки стъклата си. Моторните превозни средства се движат из целия град с надути клаксони, с включени аварийни светлини, а по стъклата на автомобилите са разлепени лозунги „Протестираме срещу високите цени”. По улиците ги подкрепят и пешеходци, някои от които носят и развети знамена. Протестиращите са подкрепени от рокерските мотоклубове в Пловдив. Всички те настояват за по-ниски цени на горивата и за намаляване на акциза на горивата и намаляване на ДДС върху горивата от 20 % на 12%, за да може да падне цената на бензина под 2 лв. 

Хиляди бургазлии излязоха на автопротеста срещу цените на горивата. След събирането си на паркинг до хипермаркет, те се разделиха на групи, за да обиколят шест бензиностанции. Шофьорите от протеста натискат клаксоните си. Протестът е мирен. Всяка една от групите беше ескортирана от една кола отзад и друга отпред, за да следят за евентуални безредици. Има засилено полицейско присъствие в града. Патрулна коли има и до всяка бензиностанция.

Колона от автомобили около три километра се образува по време на протеста против високите цени на горивата в Благоевград. Автошествието започна обиколката на бензиностанциите в Благоевград, като пътни полицаи регулират движението по маршрута на протеста. Множеството от автомобили се отправи по различни бензиностанции в града. Намеренията са да се зарежда гориво за 50 ст. и да се искат фактури от бензиностанциите. Трафикът по маршрута на протестиращите е затруднен.

Протестът срещу високите цени на горивата блокира движението по автомагистрала „Хемус” във Варна, предаде. Стотици автомобили затвориха входно-изходните точки на Варна по автомагистралата за София. В посоката за София има образувана жива верига от хиляди шофьори, които се обявяват против високите цени на горивата. Протестът е придружен от надути клаксони.


Протести имаше и в други големи градове на страната - Стара Загора, Габрово, Русе и др., а днес - 14-ти март от 9 до 15 часа в цялата страна товарните превозвачи ще предприемат ефективни стачни действия, съобщи "Фокус". От Българския съюз на товарните превозвачи съобщиха, че това, което ще се предприеме като действия, е предупредително зареждане по бензиностанциите с минимално количество гориво.
Няма да се блокират пътища, обещаха превозвачите.

Вижте видео от протестите


Последна актуализация на 14 март в 7.54 ч.