Борисов и Путин са провели телефонен разговор тази сутрин по инициатива на руската страна. За това съобщи само пресслужбата на Кремъл, цитирата от ИТАР-ТАСС. След изявлението във връзка с протестите, Бойко Борисов обясни пред репортери, че „ние регулярно говорим с него, както и с президента Обама, и с Джон Кери, и с Дейвид Камерън, така че имаме тази привилегия да ни познават и да говорят с нас по темите, които ни вълнуват“.

Борисов не уточни кога ще пътува за Москва, но обясни, че целта на срещата ще бъде да се намери решение двете страни да избегнат съда.
„Или да продадем реакторите заедно, или, както сме казали, седми реактор за хибрид на АЕЦ „Козлодуй”, в края на краищата, да намерим решение и да не ходим за милиарди евро да се съдим и да харчим луди пари като държави в Париж. Тъй като там, знаете - и в Париж, и в Женева, мисля, че ни е другото дело, се съдим и плащаме много пари“, обясни Борисов.

Пред журналистите Бойко Борисов припомни, че „с 30% се е вдигнал стокооборотът между Българи и Русия през миналата година“. Той благодари още, че работата по проекта за изграждане на газопровод „Южен поток“ се движи в срок, „а цената на газа, която договорихме и махнахме посредниците, за което ги е много яд – пада с 10% сега във фактурите“, завърши Борисов. 

Българският парламент гласува решение за спиране на проекта АЕЦ „Белене“ на 28 март 2012 г. след предложение на Министерския съвет. Половин година по-късно руската компания-изпълнител „Атомстройекспорт“ увеличи първоначалния си иск за неустойка от 58 млн. евро на 1 млрд. евро пред Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж.

По-късно БСП събра над 700 хиляди подписа за свикване на референдум за възстановяване на проекта "АЕЦ "Белене". Парламентарното мнозинство измени въпроса на "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Проведеният на 27 януари 2013 г. бе невалиден, защото гласуваха по-малко български граждани, отколкото на последните парламентарни избори - 1 405 463 избиратели срещу 4 345 450. Активността обаче беше 20.22%, а според закона при активност над 20 на сто и ако над половината от тях са казали "Да", темата се връща за обсъждане в парламента.