От левицата предлагат на мястото на комисията да се създаде Институт за национална памет, в който да се пазят всички архивни единици от Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

В проекта на социалистите се премахва задължителният елемент на проверката на определени хора, като се замества с възможността за предварителна проверка на кандидатите за различни изборни или други позиции. Уточнява се значението на съществуването на т.нар. картонче, което не може само по себе си да е доказателство за принадлежност към ДС, подчертават от БСП, според които разкриването на досиетата насажда омраза.

"Смятам, че това е несериозно, защото и към момента Комисията по досиетата е в международната мрежа със сходни комисии в държавите от ЕС, по-специално от Източна Европа", коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той уточни, че ще има мероприятие, което ще бъде проведено в края на ноември в Румъния, а догодина България трябва да бъде домакин на такъв международен форум.

Според него предложението за закриване на комисията е повече спекулативно, отколкото реално.

„Убеден съм, че Комисията по досиетата има своето бъдеще. В един период трябва да премине към някаква друга форма, но все още има много работа, която трябва да бъде свършена. С решение на 43-тия парламент в някои от случаите се разшириха възможностите да се проверяват повече лица. Това означава, че има повече работа. Тази зависимост трябва да отпадне, а това може да стане само когато има прозрачност и достоверност на фактите и данните, които могат да бъдат обявявани“, каза още Цветанов.

Той съобщи, че ГЕРБ ще застане зад бъдеща кандидатура на Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата. Той е политолог и автор на няколко книги за български политици от прехода - Иван Костов, Меглена Кунева, Росен Плевнелиев и други.

„Тодоров има необходимата експертиза, той е добър анализатор. Смятам, че ако неговата кандидатура бъде разгледана и одобрена, това ще бъде от полза за Комисията по досиетата“, заяви Цветанов. 

Самият Тодоров вчера коментира пред БНТ:

"Номиниран съм, да, детска мечта ми е това, както би казал Румен Петков".

Той изтъкна, че в комисията има над 1 милион архивни единици и много неща за проучване.

"Като си знам какъв кофти човек съм, всичко това ще го събера и след 5 години, като свърши този мандат, ще имаме след това Институт за национална памет. Надявам се БСП тогава да е много слаба опозиция, нещо от порядъка на трийсетина депутати, да има нормални хора, а не да бламират всяко нещо", каза още депутатът, известен с пиперливия си език.

По този повод зам.-председателят на БСП Кирил Добрев коментира във Фейсбук:

"Антон Тодоров мечтае да оглави Комисията по досиетата и не се хаби напразно. Разбирам и сапьора Цецо Цветанов, който иска неистово да се освободи от тази мина. Но, колеги от ГЕРБ, бъдете сериозни – човек с подобно поведение е опасен за националната ни сигурност и тук въобще не коментирам психическото му здраве и творческите му успехи".

Мандатът на Комисията по досиетата изтече през месец май. По закон обаче тя може да продължи да работи, докато бъде избран нов състав.
ИЗБРАНО
ИЗБРАНО