Партията предлага там да се съхраняват и материалите на разузнавателните служби на Българската народна армия, съобщиха депутати от левицата на брифинг в парламента.

От БСП са внесли законопроект за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия.

"Сегашната дейност на комисията по досиета се оказа, че се използва само за чертане на разделителни линии, за насаждане на омраза в българското общество. Искаме да сложим край на това", коментира заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев.

От левицата искат със създаването на този институт да се гарантира, че архивите ще бъдат обект на изследователи и историци. Със законопроекта се предлага политически партии, професионални, синдикални, обществени, религиозни, научни и други граждански организации и сдружения, както и органи на властта да могат да изискват проверка за лица, с които поддържат отношения без значение от длъжността, която заемат или са заемали.

Премахва се задължителният елемент на проверката на определени хора, като се замества с възможността за предварителна проверка на кандидатите за различни изборни или други позиции. Уточнява се значението на съществуването на т.нар. картонче, което не може само по себе си да е доказателство за принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА, посочват в мотивите си вносителите.

За нас разговорът е за бъдещето, а не за миналото, коментира заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той отбеляза, че вече са минали близо 30 години от началото на прехода, а през 1989 година той е бил на 13 години. За нас комисията по досиетата е изчерпана, посочи Стойнев.

По думите му става въпрос за един бюджет от приблизително 3,5 милиона лева, с които могат да се купят например цветни учебници за всички деца и автобус за училище за децата в община Николаево.

Според Стойнев спрягането на името на Антон Тодоров за председател на комисията по досиета е потвърждение на тезата на БСП, че ГЕРБ говорят за единство от парламентарната трибуна, а в същото време се опитват да разделят нацията.

В кулоарите на НС председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди, че партията му стои зад кандидатурата на Антон Тодоров, тъй като била добра.

Засега, смята той, комисията по досиетата не трябва да се закрива, защото има още работа да свърши, но на някакъв етап трябва да се преформатира.

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров отказа да отговори на настойчивите въпроси на журналистите в парламента дали той ще е новият председател на комисията по досиетата.

Мандатът на сегашния й състав и на председателя Евтим Костадинов изтече още през май тази година.

Вчера в национален ефир Тодоров призна, че е кандидат за поста.

Днес обаче отговаряше с "няма да коментирам за момента". И обеща да запази мълчание до следващата сряда, когато е крайният срок за номинациите.

Има процедура, която трябва да бъде извървяна, лаконичен беше той.