Васил Терзиев не изключва варианта отново да ходим на избори за кмет на София наесен след решението на съда идната седмица по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова.

"Може въпросът с оставката на Терзиев да го решат по друг начин и да ходим на избори за кмет наесен. Чакам да видя решението на съда следващата седмица за касиране на изборите. Вътрешно чувство имам, че ще има избори", коментира той в ефира на бТВ.

Повод за коментара му стана отстраняването на кмета на район "Илинден" Емил Бранчевски. То беше поискано заради несъвместимост и беше потвърдено от Административния съд - София град. Произнасянето на съда не е по същество, а за искане от страна на Бранчевски да се спре предварителното изпълнение на решението за отстраняването му, взето в края на миналата седмица от Общинската избирателна комисия София-град.

Съдът ще гледа по същество делото за отстраняването на Емил Бранчевски на 1 юли.

"Чакам и мен да ме проверят. Чакаме решението на съда за отстранените от ОИК районни кметове", допусна Терзиев и обобщи, че и в двата случая са налице атаки срещу тях, като освен себе си и районния кмет включи и случая с обявяването в несъвместимост от антикорупционната комисия на подуправителя на БНБ Андрей Гюров. Гюров е бил член на ръководство на партия, търговско дружество и НПО и след подаване на декларацията за конфликт на интереси, обяви вчера КПК.

"Вижда се, че има целенасочена атака срещу всеки, който иска да промени нещо. Всеки, който се бори срещу това как работят системи в тази държава - районни кметове, подуправители на БНБ, хора в различни институции", коментира Терзиев.

"Виждате с абсурдността отстраняването на кмета на "Илинден". Попълваш декларации, знаеш, че нямаш право да имаш фирми. Изведнъж три месеца по-късно се оказваш с фирма фантом в Англия, която даже не е дорегистрирана. Тя не е функционираща и не може да извършва търговска дейност. Допускаме грешки, но чак такива. Има целенасочена атака. От нашия независим съд - никога не очаквам атака", добави столичният кмет Васил Терзиев.