Това съобщи пред БНР директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Само в една от нелегалните фабрики за производство на цигари, разбити при съвместна акция на ГДБОП и испанските служби, е открито оборудване за близо 7 милиона евро.

Едновременно бяха разбити три фабрики за контрабандни цигари – в Малага, Саламанка и Толедо – показва перфектната организация, която беше създадена“, подчерта Спиридонов.

Вижте снимки >>

Поточната линия в Толедо е давала възможност за производство на над 500 кутии цигари за минута – съобщи директорът на митниците в Испания Биляр Хораро, цитирана в съобщение на МВР. Тя подчерта, че за пръв път при полицейска операция на територията на Европа са разбити едновременно три фабрики.

Произвежданите цигари са били от неизвестни марки, които са се продавали в страните от Европейския съюз, обясни още директорът на ГДБОП.

По-рано БТА съобщи, че "страни вносителки" са били главно Великобритания и Франция.

Не може да се изчисли в този момент каква е печалбата, защото все още не е направена експертиза. Но една кутия цигари в Англия струва около 8 евро, каза Спиридонов.

Фабриките са били изградени в апетитни райони за хора, които осъществяват такова нелегално производство на цигари, в близост до магистрали за бързо изнасяне на моторните превозни средства в големи пътни артерии, разкри Спиридонов.

Той обясни, че първите информации за дейността на нелегалните фабрики е получена още през август миналата година.

Работниците в нелегалните фабрики за цигари, които бяха разбити в Испания, не са пушили от контрабандите цигари, каза на съвместна пресконференция на испанската полиция и българската ГДБОП Игнасио Кoсида - директор на националната полиция на Испания. И призова всички, които си купуват тютюневи изделия, да бъдат внимателни за какво точно плащат.

Двама от заловените общо 20 българи са били на доста високо ниво в структурата на престъпната организация.

Задържаните са бивши служители на фабриките за цигари в Пловдив, Хасково, Пазарджик и Плевен, Пловдив, Пазарджик и Хасково.

Периодично такива работници пътуваха от България за Испания. Доста голяма конспирация е било идването им на територията на Испания на тези работници. Те не са отивали веднага по тези фабрики. С дни обикаляли Испания с цел да заличат следите на тяхното движение, разказа Спиридонов.

Специален човек е организирал доставките на храна и вода. Имало дори и готвачка. Българите са живеели в помещения във фабриките. Никой не е излизал навън, каза още Спиридонов.

Петима от арестуваните българи имат криминални прояви в миналото. Част от тях са работили в други разбити нелегални фабрики за цигари, посочи той.

От 2014 г. насам с прякото участие на ГДБОП в международни операции са разбити общо седем фабрики за нелегално производство на цигари – в Белгия, Унгария, Полша и Испания.